Защо да изберете ТУЕС?

Марио Пешев

Марио Пешев

web developer на свободна практика

Година и нещо преди времето за кандидатстване, вече бях уверен, че искам да се занимавам с информационни технологии. Попитах родителите си: “Кое е най-доброто училище за компютри в България?”. След известно проучване на пазара попаднах на няколко квалифицирани мнения от специалисти и отговорът бе ТУЕС.

Няма да допълвам петте години, които прекарах там, но е факт, че все още не съм намерил школа, която да подготвя така добре, както ТУЕС. Във всички фирми, в които съм работил, неизбежно попадам на колега, който е завършил”Електронни системи”. Както спомена някой на 20-годишнината на училището: “Дори да не се познавате лично, само при среща и споменаване на ТУЕС, след 20 минутки може да работите така, сякаш сте работили и сте се познавали цял живот”.

Адриана Низамова

Адриана Низамова

ученик

випуск 2010

От 5-ти клас бях сигурна, че искам да уча точно това, но никога не бях чувала за ТУЕС и затова щях да кандидатствам в СМГ и „Джон Атанасов”. Седмица преди края на срока за записване за изпитите за ТУЕС, в един и същи ден, разбрах от 3 места за училището и в първия възможен момент се записах. Всички отзиви, които получих, бяха положителни и един от тях беше “Най-доброто училище за компютри в България”. Имах около месец да уча за изпитите, но явно успях и забравих за останалите училища.

А времето, което прекарах в това училище, е безценно и ако имах шанс да избирам отново, определено нямаше да променя решението си. Това е мястото, където да учиш, ако наистина искаш да учиш и да намериш приятели – но истински приятели, сред хора с ценности, мечти и амбиции. Изключително тъжно ми е, че за мен това време свършва, но пожелавам на всички, които наистина искат, да успеят да учат в това училище и да се възползват от всичко, което ТУЕС ще им даде.

Емил Станчев

Емил Станчев

програмист в Апликата ЕООД

випуск 1997

Интересен въпрос и весели спомени :).

Беше края на 1991 или началото на 1992, когато трябваше да реша, къде да го карам след 7-ми клас. По стара семейна традиция единият избор беше „Киров”. Все още елитен силнотоков техникум, който бяха завършили баща ми, майка ми, а брат ми учеше там. Абе, семейното школо ;).

Един ден баща ми ми каза, че синът на негов колега учел в някакво ново, експериментално училище за компютри. Някъде на Окръжна болница и не било Техникумът по електроника. Аз пък от малък бях зарибен от компютрите и дори програмирах, ако писането на Basic за 8-ца се брои.

Разрових де що имаше справочници за кандидати след 7 и 8-ми клас, но такова училище там нямаше. Все пак проверихме на място и се оказа, че все пак има такова училище.

Кандидатствах и в „Киров”, и в ЕТУЕС, както беше тогава. Е-то е от експериментално ;). Успешно ме приеха и в „Киров”, и в ТУЕС, но реших, че компютрите повече ме влекат от жицата и се записах в „Електронни системи”. И въпреки факта, че училището го нямаше сред справочниците, кандидатите бяха над 4 000. Ужасна конкуренция, която обаче отся, според мен, доста интелигентни деца.

За самото учене, какво да разказвам? Всеки го знае. Хем купонът е на макс, хем пък научихме доста. Как става този фокус, все още не ми е ясно, но е факт. Факт е също и че повечето, да не кажа всички, се реализирахме подобаващо и че ТУЕС-арите сме навсякъде и сме уважавани от колегите както като добри специалисти, така и като купонджии.
Някой преди мен каза, че с удоволствие би повторил. Е, ние като завършвахме, питахме Френеца дали можем да кандидатстваме пак, ама не ни даде :(.

Мартин Стоянов

Мартин Стоянов

програмист в Кока-Кола

випуск 2006

Това което не знаех , когато кандидатствах в ТУЕС, е каква сила в действителност носят тези 4 букви. Тежестта им в CV-то на човек е еквивалентна на диплома от престижен университет, а фактът, че в 99% от случаите на желаното, свързано с ИТ сферата, работно място има завършил вече ТУЕС, е много силен фактор. Не са малко местата в ИТ, където има малки “отряди” от бивши ТУЕС възпитаници, които лека- полека се превръщат в отдели или дори отделни фирми. Не на последно място-дисциплината, създадена от училището, помага на човек, защото през тези 5 години той е не само ученик- той е индивид, ангажиран с мисловна дейност, а не робот, който се опитва да имитира диктофон в опитите си да повтори конкретен текст.

Стефан Бонев

Стефан Бонев

студент

випуск 2007

Защото ТУЕС е върхът на сладоледа; черешката на образованието; и докато в други училища преподават прогамиране – възпитаниците на ТУЕС се учат на занаят. Резултатите от труда на всички, посветени на работата си преподаватели, рефлектират в престижа на работните места, които учениците получават с лекота, в повечето случаи – още след първото си интервю.

Мария Каменова

Мария Каменова

студент

випуск 2007

Сега следвам архитектура, но в 7-ми клас не знаех какво точно искам. Харесваха ми всички предмети, освен литературата (а това се промени в ТУЕС!). Издържах 6 изпита (3 математика, 2 физика и БЕЛ). Навсякъде ме преха на първо класиране. Така трябваше да избирам между испанската гимназия, НПМГ профил физика и ТУЕС. Резултатите от тези училища не излизаха едновременно. В ТУЕС бяха последни, затова в началото се записах в испанската гимназия. Когато беше ясно, че съм приета на избраните от мен места, прекарах един ден размисъл и писане на + и – за всяко едно училище. Осъзнах, че не искам да уча в обикновена гимназия, 5 години учене само на испански език щеше много бързо да ми омръзне. Не бях и много запалена по физиката, че да уча само нея 5 години. Тогава, имайки предвид, че нямах точно избрана професия, най-гъвкавият вариант и предлагащ много пътища за реализация след това, беше ТУЕС. Без значение какво ще работи или учи човек, компютрите ще са постоянно около него. И колкото по-добре ги разбира, толкова по-лесно ще му бъде да се движи в крак с развиващия се свят. Такива бяха разсъжденията ми по онова време. Това, което не осъзнавах, а и нямаше как да разбера, беше влиянието на средата. В ТУЕС срещнах невероятни хора и сред преподавателите, и сред учениците, с които не спираме да се виждаме. Някои приятели на свой ред станаха и те даскали там. Факт е, че сред учителите има много специалисти и не само в компютърните специалности. По-любознателните ученици могат да получат много богата култура и в областта на история, биология, литература, география, химия, английски, руски. А да се учиш от ерудирани личности, които обичат това, което правят, е нещо безценно!

Това е училище, което отваря много врати, но и подготвя за тях. Не само със знания, а с подхода към знанието. Никой не може да налива информация в чужд човешки мозък. В ТУЕС мнозинството предподаватели не се и опитва да го прави.

Пламен Петров

Пламен Петров

програмист в Application Software Systems

випуск 2005

ТУЕС, защото исках да се занимавам с информационни технологии и доста хора ми казаха добри думи за училището и квалификацията, която дава.

Изпитите не бяха лесни, борехме се 7 души за място. Тогава вече бях успял да вляза и в НПМГ като “резервен вариант”. За щастие, остана си резервен.”Електрониката”, която сега май се казва (не знам колко заслужено) “Джон Атанасов”, беше силно нежелателна опция, в случай че нещо се объркаше с горните два варианта.

Не ми се коментира колко е било стегнато или разпуснато, имаше си и положителни, и негативни черти. Но най-важни са резултатите и сега от гледната точка на завършил преди 5 години съм сигурен, че си е заслужавало всяка секунда. Запознах се с невероятни хора, които станаха чудесни специалисти и мои приятели, с които вероятно годините в ТУЕС ще ни събират още дълго. Попаднах в среда, която беше много над нивото ми като специалист (което тогава беше нулево) и успях да наваксам за отрицателно време. Оттам нататък пречките да си намеря работа бяха свързани с крехката ми възраст.

Днес ценя дипломата си от ТУЕС в пъти повече от тази от ТУ (да ме извиняват колегите от ТУ, но в ТУЕС нивото беше несравнимо по-високо и никой не може да ме убеди в противното, щото съм ги играл и двата мача).

В малкото случаи, в които досега ми се е налагало аз да си търся работа, работодателите са ценели високо тези 5 години от образованието ми. Стела и Френо казваха “Ще видите, че в повечето фирми, в които отидете, ще има едни 2-3-ма човека от ТУЕС, които са причината фирмата да работи”. Е, прави са били.

Самите личности на преподавателите дават страхотен модел. Тяхното желание да дадат всичко от себе си, свободното им отношение, атмосферата, средата в ТУЕС водят към успех, стига да имаш и капка желание да се развиеш.

Ако имаше начин да запиша магистратура в ТУЕС, изобщо нямаше да се чудя “кое е по-малкото зло” (както днес ми се налага да правя с невероятните ни университети), а просто щях да изкарам всичко, което могат да предложат, само и само да получа “още от същото”.

Тодор Балабанов

Тодор Балабанов

преподавател в ТУЕС

випуск 1998

:) Аз трябваше да избирам през далечната 1993 година. Времената бяха много трудни, нова демокрация, първата сериозна инфлация, животът не обещаваше да има много розови моменти в това, което предстои. Да избереш, когато си на 13 години, е много сложно, защото все още малко познаваш този свят. Аз направих своя избор сам, без намеса на моите родители. Гордо мога да заявя, че изборът ми бе добър, тъй като и до ден днешен съм в тази област и в тази професия. Компютрите по онова време не бяха особено популярни, но дори тогава привличаха с възможностите, които дават. Може би просто винаги съм искал да създавам нови неща, а в това отношение софтуерът дава безгранични възможности. ТУЕС промени живота ми кардинално. Подготовката от училище ми бе изключително полезна, първо в университета, след това навсякъде, където съм ходил в чужбина, а не на последно място и в работата, за всяка фирма, в която съм работил. Определено мога да кажа, че ТУЕС и до ден днешен държи едно много високо ниво, с което дори ТУ-София не може да се похвали. Според личното ми мнение в ТУЕС всеки ученик може да се докосне до най-качественото специализирано образование в нашата област, което се предлага в България.