Туесари изкараха $7300 от Google

За втора година ученици от ТУЕС участваха в голямото състезание организирано от Google – Google Code-In, като продължиха традицията поставена от настоящите 12-ти класове. Съзтезанието има за цел да запознае учениците на възраст от 13 до 18 години с различните начини, по които могат да допринесат за развитието на софтуера с отворен код. Туесарите отмъкнаха 7 300 долара от състезанието.

Нашите ученици решиха над 237 задачи, като 4-ма от тях спечелиха по 500 долара. Толкова спечели и участникът, имащ най-много точки от нашето училище – Стефани Стоянова. Тя заедно с още 2 момичета взеха участие в състезанието и показаха, че момичетата в ТУЕС дори и да са малко, не отстъпват по нищо на момчетата. И макар и да няма цяла купчина завършени задачки зад гърба си и огромен брой точки, един наш съученик – Благовест Златев – е успял да впечатли представители от Google и е получил лична покана, в която му предлагат възможност да увеличи опита си чрез занимаване с още такива проекти.

Задачите, които бяха предоставени на участниците бяха 8 вида, като някои от тях бяха – преводи по най-различни теми, изработване на картинки, търсене на бъгове, кодене на части от приложения за Android, писане на документации, правене на клипове, писане на функции на асемблер (задача, която се “хареса” на много от нашите съученици) и още куп други интересни проекти с отворен код. За една решена задача, участникът получава тениска от Google, a за всеки 3 решени задачи, участникът получава 100 долара. Очакваме да получим наградите си (и най-вече тениските от Google Code-In :) между 25 Февруари и 15 Март, когато ще бъдат и ясни 10-те ученици, които ще отидат в офиса на Google в Калифорния, за да се срещнат с инжeнери, работещи в една от най-големите компании в IT индустрията.

Google Code-In не изисква някакви сложни познания по програмиране – има задачи за всеки. Една от основните цели на състезанието е учениците, взели участие в нега, да придобият нови знания, като се сблъскват с непознати за тях проблеми. Надяваме се другата учебна година да разберем, че наши съученици са участвали и са се справило с повече задачи от нас, защото много ни се иска да ни донесат малко калифорнийски мидички :).

Публикувана на 28 януари 2012 от Камена.