Денят на роботиката в ТУ - Варна

Часът е 22:30, а Централна гара в София е озвучена с програмистки хумор и спорове за бързодействието на C# и Java. Без съмнение ТУЕС е там. В групата бяхме 20 човека, включително и ръководителят ни - г-н Кирил Митов. До влака за Варна оставаше по-малко от час и всички нетърпеливо чакахме да дойде време да отпътуваме.

Няколко часа по-късно слязохме на перона и ни огря варненското слънце, а атмосферата се допълваше от писукането на чайките и гларусите. Всички бяхме много ентусиазирани и с горда походка пристъпихме към Техническия университет в морската ни столица. Бяхме посрещнати любезно и ни поканиха да присъстваме на първата презентация за деня, водена от гл. ас. д-р инж. Найден Шиваров, който накратко ни запозна с историята на българската роботика.

 

След това взаимно се отдадохме на работа върху роботите. Във фоайето на основната сграда на ТУ-Варна ни бяха отделили малко кътче, което бързо бе запълнено - масите бяха покрити с лаптопи, отвертки, чарколяци, Arduino-та, както и много храна, също любезно предоставена от домакините - беше истински рай за туесари. Времето минаваше сравнително бавно, всички нанесоха последните си щрихи по роботите - NoMercy (кръстен така по очевидни причини), Barbie (заради красивата си червеникава външност и розовата лепенка с руса принцеса) и Putin (защото е готов да побеждава на цели 140%) запознахме се с конкурентите си и много се забавлявахме с нашите “рободеца”. Цялото това зрелище беше наблюдавано с любопитство от многобройна публика - някои просто минаваха и си отиваха, а други останаха с нас докрай. Всички много се учудваха, че сме 11. клас, а сме наравно (или дори по-добри) от колегите ни, които са студенти, което само можеше да ни мотивира за едно по-добро представяне.

А то не закъсня - след кратка и вкусна обедна почивка, всички се върнахме на масите; по футболното поле заскърцаха роботчетата и неусетно часовникът удари 15:30ч. Това означаваше само едно - начало на игрите. Инж. Шиваров обяви началото на първи рунд - полето, на което се пускаха роботите, представляваше лабиринт и всяко роботче трябваше максимално бързо да излезе от него. Втори рунд бе прекъсната черна линия върху бяло платно, като роботът трябваше да я следва без да се отклонява, отново колкото се може по-бързо.

Сетне дойде и нашият ред. В трети рунд ни бе предоставено малко зелено футболно поле с две врати, а целта бе проста - да вкараме оранжевата топка в противниковата врата, колкото се може повече пъти. Срещу отборите на ТУЕС се изправи отборът на ТУ - Варна. Разиграха се различни схеми - един на два робота, два на един, един на един и два на два. За отрицателно време успяхме да вкараме повече от 5 гола, но в крайна сметка и те успяха да отбележат 2. Забавлението продължи, когато срещу нас се изправиха малчуганите от варненския клон на училището по роботика Robopartans, с които също се получи интересна и, бих казал, доста емоционална игра.

Хора от нашите отбори, въпреки огромната си заетост да направят роботите послушни, след много преследване от страна на журналистите, все пак намериха няколко минути да се покажат пред камерите на bTV, Nova и TV7 и споделиха своите мнения за робоигрите и роботиката като цяло.

След края на игрите бързо осъзнахме, че навън вече е тъмно, отделихме известно време да фотографираме екипа след тежкия ден, и се насочихме към центъра на Варна, което наистина е едно много красиво място. По пътя открихме едно малко магазинче, кръстено на любимата ни среда за разработка на софтуер - Eclipse, и не пропуснахме да се снимаме пред него. Посетихме прекрасно украсената морска градина, чухме и пипнахме вълничките, някои от нас успяха бързо да напълнят обувките си с пясък и бяхме щастливи, че виждаме морето, макар и няколко дни преди Коледа.

Отправихме се към ЖП гарата, бързо намерихме влака към София и превзехме цял вагон, който впоследствие бе оживен и от движението на роботчетата. На прибиране настроението беше страхотно, но умората бързо си каза думата и голяма част от групата потъна в сладки сънища (останалите официално бяха признати за undead).

Накратко това бе нашето декемврийско морско робоприключение, което завърши с голям успех за ТУЕС. Скоро ще можете да видите нашите роботчета в действие и в Интер Експо Център - София, както и в ТУ - София. Дотогава ние се връщаме обратно към чертожната дъска, за да направим роботите си още по-добри и да станем още по-непобедими.