FLL 2012: Нови отбори, подобрени роботи и много емоции

На 24 ноември 2012г. за втора поредна година се проведе състезанието по роботика FIRST LEGO League в България. 13 отбора с участници между 10 и 16 години от цялата страна се включиха в състезанието.

Както се подрзабира, отбори от нашето училище не липсваха и тази година. И четирите ТУЕС-арски отбора - JJ Crew, Robosoft, Four Dimension и Transminators, бяха изключително добре подготвени и не ни изложиха.

Самото състезание бе съставено от четири части. Първа бе отборната игра, чиято цел беше да провери до колко отборът е сплотен и до каква степен съотборниците могат да се организират помежду си. Задачата, да се обърне едно килимче, докато всички са стъпили върху него, беше изключително интересна и забавна.

Втората част бе техническо интервю, което проверяваше конструкцията и програмите на робота. Имаше отбори с изключително семпли решения относно конструкцията, но имаше и такива, като „Transminators“ например, които залагаха на робот с мащабни размери, близки до разрешената граница, която е 40 x 40 x 40 сантиметра. Може би това им донесе второто място в категорията "Най-добра конструкция на робот".

Третата част бе презентация на проект по темата, която тази година беше „Senior Solutions“ или казано на български „Решения за възрастните“. Отборите трябваше да направят проучване, да обсъдят изводите, до които са стигнали, и да ги обсъдят с експерти. Като капак на всичко, всичките 13 отбора трябваше да намерят решение на проблема, който са си избрали. Имаше изключително сериозни предложения, изискващи сериозни инвестиции, но също така имаше и изключително просто решение, като например събитието на “JJ Crew” - “Да посетим баба и дядо за 1 ден”.

И накрая, но не и на последно място по важност - робоиграта, в която държим да отбележим, че “Four Dimensions” - един от нашите отбори, достойно зае третото място. В нея всеки един от тринадесетте отбора имаха по три задължителни пускания на робота. Първите четири отбора, с максимален брой точки, се класираха за полуфинали. Играта с роботите бе изключително оспорвана, роботите „не слушаха“ от време на време, което ядеше от точките на отборите, но въпреки това учениците от нашето училище, както и другите, не се предаваха.

В крайна сметка, резултатите от всички тези дисциплини, бяха определящи за третото място на отбора “JJ Crew” в цялостното класиране, както и за другите отбори. Трябва да се отбележи, че абсолютно всички отбори от нашето училище се представиха достойно. Точните резултати от състезанието може да проверите тук.

Всички тези дисциплини бяха наблюдавани от зоркия поглед на съдии, компетентни в дадените области и следващи точни и ясни критерии за оценяване.  Мнение на ученици пък е, че организацията е била по-добра от миналогодишната и се надяват с всяка изминала година да става по-добре и по-добре.

Надяваме се другата година отборите от ТУЕС да не са само 4, а повече и да се класираме на първо място.