Google Code-In 2011/2012

За втора година ученици от ТУЕС участваха в голямото състезание организирано от Google - Google Code-In, като продължиха традицията поставена от настоящите 12-ти класове. Съзтезанието има за цел да запознае учениците на възраст от 13 до 18 години с различните начини, по които могат да допринесат за развитието на софтуера с отворен код. Туесарите отмъкнаха 7 300 долара от състезанието.


Нашите ученици решиха над 237 задачи, като 4-ма от тях спечелиха по 500 долара. Толкова спечели и участникът, имащ най-много точки от нашето училище – Стефани Стоянова. Тя заедно с още 2 момичета взеха участие в състезанието и показаха, че момичетата в ТУЕС дори и да са малко, не отстъпват по нищо на момчетата. И макар и да няма цяла купчина завършени задачки зад гърба си и огромен брой точки, един наш съученик – Благовест Златев - е успял да впечатли представители от Google и е получил лична покана, в която му предлагат възможност да увеличи опита си чрез занимаване с още такива проекти


Антон,Стефи,Сашо и Косьо получиха най-много долари :)

 
Задачите, които бяха предоставени на участниците бяха 8 вида, като някои от тях бяха - преводи по най-различни теми, изработване на картинки, търсене на бъгове, писане на малки части от приложения на Android, писане на документации, правене на клипове, писани на функции на асемблер (задача,която се “хареса” на много от нашите съученици) и още куп други интересни проекти с отворен код. За една решена задача, участникът получава тениска от Google, a за всеки 3 решени задачи, участникът получава 100 долара. Очакваме да получим наградите си (и най-вече тениските от Google Code-In :) между 25 Февруари и 15 Март, когато ще бъдат и ясни 10-те ученици ,които ще отидат в офиса на Google в Калифорния, за да се срещнат с инжeнери, работещи в една от най-големите търсачки.

Google Code-In не изисква някакви сложни познания по програмиране – има задачи за всеки. Една от основните цели на състезанието е учениците, взели участие да придобият нови знания, като се сблъскват с нови за тях неща. Надяваме се другата учебна година да прочетем,че наши съученици са участвали и са решили повече задачи от нас, защото много ни иска да имаме малко пясък от Калифорния :)

Всички,които взеха участие си направиха обща снимка