Ключът към ТУЕС - ключ към успеха

Единадесетокласникът Владимир Ангелов, победител в състезанието на Google - Code In 2012, бе определен да получи ключа на училището. В това интервю той отговоря на въпроси, свързани с ключа и неговото получаване, както и за приключенията около рождения му ден в офисите на Google.

Кога разбра, че си определен да получиш ключа на ТУЕС?
Няколко дена преди изпращането на 12-ти клас се срещнах с Юли, за да ми даде тениската с логото на ELSYS. Попитах го защо ми я дава и той обясни, че ще ми предаде ключа на ТУЕС.

 

Как реагира?
Казах "ОК, супер" и ми стана приятно :).

 

Разкажи малко за ключа, как се предава, кой решава на кого да бъде предаден ? Когато дойде твоето време да решиш, какво трябва да видиш в следващия ученик за да му го предадеш?
Ключът се предава всяка година от випуска на завършващите ТУЕС-ари на следващия випуск. Предполагам, че този, в когото се намира ключа избира на кого да го предаде в края на годината. Честно казано, нямам представа на кого ще предам ключа, когато дойде и моят ред, понеже познавам много малко хора извън моя випуск.

 

Как прекара в Google?
Беше страхотно. Разходиха ни из офисите, показаха ни куп интересни неща. Едни готини хора от Google изнесаха нещо като "лекции" на различни теми. Например един от Android Developer Team-а ни разказа за мобилните приложения и важните моменти, ако искаме да се занимаваме с тях. Друг пък направи интерактивна лекция и заедно осъществихме протокол и архитектура на файлов сървър. Демонстрираха ни Google Glass; показаха ни и Google Self-Driving Cars и пр. Едно от нещата, което ми направи впечатление е, че в Google обичат да ядат много. Ама много. Другото е (Юли, това е за теб), почти всички бяха с MacBook-ове.

 

Юли спомена за някаква пързалка, каква е, колко е голяма, готина ли е, съществува ли?

Всъщност това е метафорично :D.

 

Колко е голяма базата им, разкажи за нея, колко те изкефи и какво те изкефи?
Базата включва много на брой ниски сгради с паркове и площадки между тях. Има няколко стола, в които човек може да се храни (както вече казах, в Google ядат много). Това, което ме израдва е, че докато бях вътре не се чувствах като в някакъв сив, ръбест ,еднотипен офис, където всеки си гледа в монитора, а един чичко-шеф се разхожда по „авенютата" и гледа намръщено, а по-скоро в нещо като „Патиланци" за пораснали. Всичко е шарено. Някои бюра са целите в плюшени играчки, сувенири и тн. Поглеждаш на другата страна и виждаш хора,които плуват, кодират нещо на шезлонгите си. Има стая номер 9¾ (Harry Potter reference); стая-офис, в която можеш да си водиш кучето; дори ни разказаха, че някога някой си Googler написал e-mail на „ръководството", че смята за добра идея в Google да има кошер, при което на следващия ден дошла организация, която да ги обучи на пчеларство, и в Google вече се произвежда и мед.

 

Как прекара рождения си ден? Допадна ли ти „екстравагантения“ начин на прекарване на рождения ти ден и защо?
Рождения си ден прекарах на лодка (I'm on a boat!), заедно с останалите победители от GCI и други интересни хора от Google. Най-готиното беше, че в един момент всички си бяхме наредили столовете в „The Circle of the Illuminati Junior“ и осъзнах, че се намирам в една стая с още 19 мои връстници, с които мога да говоря за каквито и да е компютърни и програмистки глупости и те ме разбират и участват активно.