Лицата зад ТУЕС: Иван Запрянов

В този брой решихме да ви представим г-н Иван Запрянов, преподавател по география и икономика в ТУЕС. Той е човек, отворен към света, който гледа с разбиране към проблемите на хората. Човек, който може да даде адекватен и обективен съвет на всеки.

1. Разкажете за времето преди ТУЕС?
През 1976г. завърших 31 СУЧЕМ „Иван Вазов”, като имах голям интерес към историята и географията. Кандидатсвах право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, но уви, неуспешно. Наложи се да вляза в казармата. След като се уволних, кандидатствах отново, но за съжаление, неуспешно. Разбира се, не можеше да чакам до следващата година и да бездействам, затова започнах работа като автомонтьор. Професия, която в днешно време е доста нашумяла, но за онези години, предвид факта, че нямаше коли, и сервизите бяха малко. Претърпях още един неуспех, кандидатствайки с право, и после си казах: “Какво пък толкова”. Кандидатствах с география, при това успешно. Завърших СУ през 1982г., след което започнах работа като преподавател в 96 СОУ „Лев Николаевич Толстой”.

2. Как стигнахте до ТУЕС?
Още докато бях в 96 СОУ, се запознах с един уникален човек, с когото сме приятели и до днес. Това е вашият преподавател по физическо възпитание и спорт - Нелсон Карапетян. През не чак толкова далечната 1988г. той дойде да преподава в ТУЕС. Една година по-късно ми сподели, че това училище прави конкурс за преподаватели по география и икономика. Реших да участвам в него не само заради по-високата заплата, която ми предложиха, а защото това училище имаше академичен дух - и учителите, и учениците имаха право на мнение. Одобриха ме и така от 1989г. съм преподавател тук. Очакванията ми към училището се оправдаха - работата ни спореше, учениците бяха едва ли не мечта. Какво по-хубаво от това, да работиш с най-добрите от най-добрите.

3. Какво друго можете да кажете за нашите ученици?
Като цяло, забавни, интелигенти и мислещи, но не само това. Принципно не може да се сложат всички под общ знаменател, недопустимо е. На всеки му е ясно, че има ученици с по-големи възможности или пък такива, в които мързелът надделява, затова не всички са еднакви, всеки е уникален с нещо. Има и друго - в края на обучението си в това училище, всички ученици с много, много малки изключения преуспяват. Преподавателите тук си вършат работата перфектно, успявайки да накарат учениците да използват 100% от потенциала си, да мислят мащабно и ги подготвят за реалния живот. Малко са училищата в цялата страна, не само в София, които предлагат подобна форма на обучение и обстановка за развиване. Това училище дава много добра реализация на учениците не само по време на учебния процес, но и след завършването им. С течение на годините обаче спада нивото навсякъде, но въпреки това ТУЕС отсява само най-добрите.

4. Какъв съвет бихте дали на учениците, учещи в ТУЕС и на тези, които се колебаят дали да влязат тук след кандидатстването си след 7. клас?
Животът е сложна наука. Никой не може да каже какво е най-добре за другите. Човекът няма навик да се учи от грешките на другите, а от своите собствени. Скъпи ученици, борете се цял живот, колкото и несправедлив да е той, усилията ви ще бъдат възнаградени. Жертвайте се от купони и почиване сега, в името на успеха ви след време. Това не означава да загърбите изцяло социалния си живот, а да осъзнаете, че време за купони, почивки и гаджета винаги ще има. Всяко нещо си има времето и мястото.

5. С какво се занимавате извън часовете?
Бизнес, удоволствия, обиколки, хобита :)

6. Вашето мото?
Не оставяй след себе си врагове, а приятели.