Лицата зад ТУЕС: Стела Стефанова

Новата директорка на ТУЕС, Стела Стефанова, ни разкрива визията си за училището през следващите години в рамките на това кратко интервю. Въпреки натоварения й график, успяхме да й зададем няколко въпроса, на които тя отговори с радост,  ентусиазъм и много мисъл за бъдещето. Без съмнение, тя ще се справи с управлението на образователната институция, която ние - учениците наричаме просто ТУЕС. Пожелаваме й много успехи и по-малко проблеми! :)
Ето го и самото интервю:

Разкажете за себе си, за времето преди ТУЕС.
Завършила съм Висшия машинно-електротехнически институт „В.И. Ленин” (сега Технически университет), София, Факултет по радиоелектроника, специалност „Съобщителна техника” през 1980 г.
След това година и половина съм продължила със следдипломна квалификация за инженер-специалист по „Приложна математика” в същия институт. В края на 1981 година спечелих конкурс за редовен аспирант, след което защитих дисертация в областта на цифровата обработка на сигнали и получих научно звание „кандидат на техническите науки” (сега доктор). В този период постъпих на работа в Институт по Съобщителна промишленост, където станах научен сътрудник I степен.

Като постъпихте на работа в училището, веднага ли станахте заместник-директор?
Постъпила съм в Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София през септември 1993 година след успешно издържан конкурс за асистент, а от м. октомври същата година съм главен асистент.
От м. март 1996г. до м. ноември 2011г. бях заместник директор на ТУЕС, а от тогава до края на януари 2012 г. – временно изпъняващ длъжността директор на ТУЕС.

Сега, след като вече сте директор, усещате ли по-голяма отговорност?
Усещам не само по-голяма отговорност, но и значително натоварване, особено в началото, тъй като в момента ми се налага да изпълнявам както настоящите, така и предишните си функции и задължения.

Какви са предимствата на директорското място в ТУЕС?
Може би има предимства, ако за предимство се счита повече от 10 часа, прекарани на работното място. По-важното за мен е, че директорският пост дава възможност да се реализират идеите за развитие на ТУЕС и постигане на съвременно и качествено професионално образование.

Този срок за първи път от години съботата се счита за почивен ден. Планирате ли други такива основни промени и какви можем да очакваме в скоро време?
Предстои актуализация на учебните планове за трите специалности, утвърждаването им в Техническия университет и МОМН, разработване на нови учебни програми, по които ще започне обучението в ТУЕС от началото на следващата учебна година.

Каква е визията ви за ТУЕС, в каква посока смятате да развивате училището в бъдеще?
Виждам развитието на ТУЕС в три основни направления:

Създаване на условия за професионално образование с използване на съвременни методи и средства за преподаване и обучение;

Целенасочени и систематични усилия в търсене на материална подкрепа и практическо съдействие от страна на водещи компании в областта на информационните и комуникационни технологии;

Разгръщане на извънкласни форми на обучение и занимания, които да формират многопосочни професионални интереси, знания и умения на учениците в ТУЕС.

Какво мислите за учениците, имат ли потенциала да станат добри специалисти в областта си?
Аз винаги съм вярвала във възможностите на учениците на ТУЕС и затова през изминалите години целенасочено съм инвестирала време, енергия и много емоции във формирането на професионалните им интереси.
Винаги съм смятала, че най-важното е да пожелаят да станат добри специалисти и да повярват, че това е възможно! Повярват ли, те го постигат!
И наистина нашите ученици стават едни от най-добрите професионалисти, защото "в началото бе ТУЕС...". И това е доказан през годините ФАКТ!

Опишете себе си с три думи
Отговорност, упоритост, справедливост.

Освен със самата Стела, говорихме и с още няколко души, като ги помолихме да ни разкажат какво мислят за нея:

Много ми е трудно да кажа само няколко думи за Стела, защото в годините прекарани в ТУЕС тя ми беше като приятелка. Рядко в живота има хора, които те докосват по такъв начин и остават в съзнанието и в сърцето ти трайно. Спомням си как се опитваше да се кара, но очите й се смееха и сякаш казваше "Аз сега те поучавам, но това което правиш е някак сладко" :) Спомням си колко лесно ми беше от първия път да й кажа "Стела", а не "госпожо Стефанова".

Стела е човек, който обича всичко, което прави иначе нямаше изобщо да го прави. Стела е човек, който те поущрява и ти дава сили да се справяш с трудностите и винаги е готова да ти подаде ръка. Стела е борец и те прави и теб такъв. Спомням си как й се искаше всички да знаеме и то да знаеме повече и от нея, да надминеме себе си и как оставахме до късно, за да ни изпитва. След това ни караше с колата си по домовете ни :) Има поговорка "Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му", но Стела е много повече от това. Успя да ни накара да се чувстваме като част от едно цяло, да имаме единен дух, да сме като едно семейство, в което колко и спорове и трудности да има, то те са временни и незначителни, защото ги борим заедно с една идея.

И все още се чувствам така, когато мина покрай училището. Мога да говоря още много и само хубави неща, но няма да се побера в няколко изречения.

Относно въпросите - нямам такива. Всички въпроси, които съм имала са получили своя отговор. Но имам едно пожелание, колкото и тривиално да звучи: "Стела, бъде каквато си - прекрасна, лъчезарна и борбена".
— Елица Миланова, SAP

Стела не може да бъде описана кратко и това, което ще бъде написано в следващите изречения ще е крайно недостатъчно, кратко и неизчерпателно.

Стела е една красива, светла, колоритна, енергична и идейна личност. Перфектен професионалист, педантична и изпипваща нещата до доказване на противното. Човек поставящ проблемите на другите пред своите собствени, загрижен и обгрижващ другите. Тя е строга, но за сметка на това винаги възможно най-справедлива. Упорита, когато нещо трябва да бъде направено. Отговорна и неоставяща недовършени започнатите неща. Стреми се да постига целите си. Бореща се докрай за хората, на които държи...

За мен тя е страхотен приятел, опора в трудните монети, коректив, когато объркам посоката. Стела е свелтината в най-неястите и тъмни моменти. Човек, който се споделя радостта ми при постигнатите победи. Тя е този на когото знам, че мога да разчитам по всяко време. Стела успява да ме развесели в най-тъжните моменти, дори когато самата тя е в неприятна и трудна ситуация. За мен Стела е най-най-най...И още много, много, много повече...
— Радостина Герчева, Smartcom

Познавам Стела от повече от 20 години. Както повечето преподаватели, тя съчетаваше качествата хем да е строга и сериозна в час, хем да се държи като истински приятел в остналото време. Но това е част от романтиката на нашето училище - средата, създадена и поддържана от "даскалите", заедно със свободата и равенството с нас - заблудените юноши и тук там девойки. В Стела обаче има и нещо друго, което ако си по-наблюдателен забелязваш бързо - нейната вселена, целият й свят е ТУЕС. Тя е отдадена на всички, които работят и учат там. Тя живее, диша, милее само и единствено за да го има ТУЕС. И го прави вече 16 години. Без за миг да се е отказала, преминавайки хиляди пъти през Ада и десетки пъти през Рая - визирам нас, "тиквите", на които всяка кретенска постъпка ни се е струвала весела и безопастна. Тя беше неформалния, а и за доста дълъг период официалния лидер на преподавателския състав и вярвам, че от тук нататък, с новата позиция, ни очакват само добри новини и приятни изненади. Но не трябва никой от нас, завършил ТУЕС, да забравя от къде е тръгнал и къде е станал човек.
— Владислав Янков, 3DC