Състезание по роботика Renesas MCU Car Rally Europe

България бе представена на ежегодното състезание по роботика "Renesas MCU Car Rally Europe", организирано от Renesas Europe, провело се в Нюрнберг, Германия, от отбора "Neutrino". Съставен от група млади момчета от Технически университет - София с иновативно мислене и много нови и интересени идеи.

Състезанието първоначално възниква в Япония през 1991 година, основната цел е следене на крива линия с дължина 66 метра от напълно изкуствен интелект. Тази година в състезанието са взели участие 17 отбора с над 100 участници от Испания, Англия, Уелс, Австрия, Румъния, Германия, Япония и България.

Отборът представи робота си преди заминаването към състезанието в залата, където се подготвяше в ТУЕС. Наши гости бяха доц. д-р инж. Емил Манолов – декан, доц. д-р инж. Тодор Джамийков - заместник декан и доц. д-р инж. Петър Якимов ръководител катедра ”Електронна техника” на факултета по електронна техника и технологии (ФЕТТ).

На 12.04.2015г. дни след състезанието отборът дойде отново в ТУЕС, за да сподели с курсистите по роботика в училището, своя опит и преживявания по време на подготовката и самото състезание. Завързали са много нови контакти с други състезатели и водещи международни компании в сферата. Достигат най-висока скорост на робота от 3,24 мин. на обиколка, но заради проблем с настилката завършват на 4-то място.

Момчетата завладяха с ентусиазма си не един или двама. Пожелаваме им успех, много бъдещи победи и постижения.