ТУЕС - едно от водещите училища в сферата на компютърните мрежи

На 12-13 април 2014г., се проведе десетото национално състезанието по „Компютърни мрежи’’ в град София, където взеха участие повече от 30 ученици от ТУЕС.В надпреварата се включиха и ученици от цялата страна, предимно курсисти в Cisco академии. Тази година отново имаше два кръга - теорeтична част и практически казус на Packet Tracer (софтуерен симулатор на Cisco мрежово оборудване) за 15-те финалисти. До втори кръг достигнаха осем от нашите момчета: Борис Маринов, Емил Дудев , Никола Божинов , Андон Мицов , Мирослав Георгиев, Михаил Цветанов, Любомир Иванов и Георги Кръчков. Никола Божинов, ученик от 12 клас спечели 3-то място, а училището беше наградено с ваучер за access point. Състезанието дава възможност на участниците класирали се за втори кръг, да получат оценка над 5.00, с която могат да кандидатстват и да бъдат приети в някои висши учебни заведения без полагане на кандидатстуденстки изпит. Вижте част от коментарите на някои участници:

 

. Каква е причината да решите да се занимавате с компютърни мрежи? 

Никола Божинов- Първоначално исках да разширя познанията си, защото според мен за един специалист е нужно да има богата обща култура не само в своята област. След време установих, че компютърните мрежи са всъщност доста интересни, и това ме запали още повече.

Мартин Колев- Когато ме приеха в ТУЕС, имах една ясна цел - да правя компютърни игри. В 8. клас човек смята, че това което му е интересно тогава ще му представлява интерес цял живот. Като всяко друго хлапе, аз по цял ден играех компютърни игри. С времето обаче стана ясно, че тези години не са "годините на големите решения". Започнах да се интересувам от това как работи магията "интернет", стана ми интересно как игрите, които толкова много играя, успяват да имат онлайн режим, дори започнах да се упражнявам, правейки сървъри на разни MMORPG игри. Дойде 11. клас, влезнах в мрежарската паралелка и открих това, което ми е истински интересно.

2. Кои са целите, които бихте искали да постигнете?

Борис Маринов-  Бих искал да се реализирам професионално, като продължа да се занимавам активно със Cisco. Надявам се, че ще успея и да зарадвам родината ни с успех на международно състезание.

Мирослав Георгиев- Човек никога не знае какво ще стане занапред, но най-важното нещо е да се реализирам успешно професионално. Това е най-важната ми цел, а след това ще видим. Все пак, ако още от сега ми беше напълно ясно какво, как и кога ще ми се случи, нямаше да е интересно. Не се знае какви неща може да поднесе животът.

Георги Кръчков- За в бъдеще мисля да се занимавам с телекомуникации, тази сфера на дейност ми харесва и смятам, че в нея има добра реализация, като целя да започна работа в чужбина, свързана с тази област.

Теодора Илиева- Някои от целите, които бих искала да постигна, са да стана специалист в областта си и да се опитам да допринеса с нещо в развитието на компютърните мрежи.

 

3. Kaк мислите да продължите бъдещето си развитие?

Любомир Иванов- Реших да кандидатствам в Fontys University of Applied Sciences в Айндховен, Холандия.

Борис Маринов- Ще се възползвам от летящия старт, който ТУЕС ми предостави и ще се ориентирам към професионален просперитет в сферата на компютърните мрежи.

Мартин Колев -След като завърша ТУЕС със специалност "Компютърни мрежи" и взема диплома за средно и професионално образование, смятам да продължа обучението си в специалността като кандидатствам в Технически Университет-София в специалност "Телекомуникации".

4. Какво ви даде ТУЕС?

Цветeлин Маринов- Много! Това което ми даде ТУЕС за 5 години, далеч не беше многото ценни знания в областта на хардуера, мрежите и софтуера. Но през времето прекарано тук, преподавателите ни научиха на много важни житейски уроци, които едва ли могат да се получат в друго средно училище. Не е случайно, че повечето завършили ученици са се развили успешно в най-различни професионални сфери (предимно в ИТ сферата). Аз съм сигурен, че и нашият випуск 2014 ще продължи тази традиция.

Мирослав Георгиев- Не само на мен, но и на всички останали ученици, които в момента учат или са завършили това училище, ТУЕС е дал много. Освен това, че се научават страшно много и все полезни неща, създава страшно много навици, които ще са полезни на всеки един от нас в професионалния ни път. ТУЕС е различно училище от всички останали, защото от тук излизат перфектно подготвени специалисти, но и преди всичко прави от нас достойни хора.