За всекиго по нещо, издание 2012

Наградени от Бойко Борисов!

През септември тази година учениците от ТУЕС Валентин Габъров и Александър Спасов бяха наградени за спечеленото отборно първо място на международното състезание по компютърни мрежи, проведено в Румъния през 2011 година. Наградата им, на стойност 10000лв., беше връчена лично от министър-председателя на България - Бойко Борисов.  На церемонията присъстваха министърът на образованието, младежта и науката – проф. Сергей Игнатов и други членове на Правителството. ТУЕС към ТУ-София е единственото отличено професионално училище наред с изявени математически гимназии от цяла България и Американския колеж – София.

 

Наши ученици презентираха пред кандидат-гимназисти

Трима ученици от 11. клас - Мартин Кирилов, Николай Коцев и Христо Михайлов, изнесоха презентация в столичното 122 ОУ “Николай Лилиев”. Те допринесоха за популяризирането на ТУЕС сред кандидат-гимназистите като им представих подробна информация относно кандидатстването и по-нататъшното развитие. И тъй като те са в паралелките за Системно програмиране, момчетата не пропуснаха да покажат няколко основни програми, написани на C, и малка игра, която е изцяло тяхно дело.  По думи на нашите момчета, “Когато приключихме с презентацията, вече бяхме сигурни, че половината клас ще кандидатства в ТУЕС”.

 

От скоро участваме в международното състезание HIT Challenge

Изграждането на “умна” къща не е лесна задача! С нея се заеха четирима наши ученици под ръководството Иван Жеков -  ментор на двама от тях на миналогодишното състезание по роботика FIRST LEGO League. Използвайки картонена къща, сензори и микроконтролера Arduino UNO, който им бе предоставен от организаторите - Hanze Institute of Technology, те трябва да изградят самоуправляваща се сграда, която не само да улеснява ежедневието ни, но и да бъде в помощ на инвалиди и възрастни хора. В рамките на три месеца и бюджет от 50 евро те трябва направят макет на “умната” къща и да изготвят видео на английски език, демонстриращо “способностите” й. Екипът ни ще следи развитието на Team Creative и ще ви информира за прогреса им!