Защо ТУЕС?

rsz_dani

Даниел Върбанов

випуск 2014

Човек → ТУЕС → Личност
Какво е ТУЕС?
На пръв поглед – най-обикновено училище. Истината обаче е, че ТУЕС е едно много по-специално място – то прави личности. Разказва ти играта отвсякъде.. но затова пък после знаеш как да я играеш. А играта на живота е доста трудничка, какво по-ценно от това някой да те подготви за нея, че и да те вкара в нея.
Кое прави ТУЕС толкова специално училище?
Не е лесно да се обясни. Дори самите ученици в него не осъзнават веднага колко много им дава то. Преди пет години, когато влязох в ТУЕС, си нямах никаква представа какво ме чака. Започна се ученето и с времето ставаше все по-тегаво и по-тегаво. Наизскачаха всичките технически предмети с хилядите формули, сложни схеми и кодове. По едно време си казах: „Баси, къде се вкарах!“. Дори по едно време смятах, че влизането ми в ТУЕС бе една голяма грешка. Но не, най-голямата ми грешка щеше да е, ако се бях отказал. Защото трудностите те развиват, бутат те напред, иначе пропадаш. Главната цел на ТУЕС е да ти осигури колкото се може повече проблеми, които хем да те научат на нещо, хем да ти отнемат от времето. Защото хич не е добре млад човек да има много свободно време. Тогава вероятността той да кривне от правилния път е доста голяма.
Движещата сила на ТУЕС са УЧИТЕЛИТЕ в него.
Те не са просто преподаватели по своя предмет, а и УЧИТЕЛИ.. по предмета „Живот“. Тях наистина ги е грижа за учениците си. Искат да им дадат колкото се може повече от своите знания и умения. Някои от тях влагат толкова голямо старание в работата си, че ще кажеш, че им дават по хиляди левове на ден за това, но не – те го правят от любов, за каузата, знаят, че така ще допринесат за доброто на България. До толкова ме вдъхновиха, че дори искам един ден и аз да стана учител.
Искам да благодаря на всички учители за тези ценни пет години, които ми дадоха!
Туесарите – яката компания
Никъде другаде няма такива ученици. Всички са веселяци, никой не се филмира. Всеки с всекиго е приятел. Създава се един сплотен колектив, в който всеки помага както може в името на успешното избутване до края.

Към настоящите и бъдещите ученици на ТУЕС
Направили сте правилния избор. Бъдете сигурни в това! Дори и да сте решили, че искате да се занимавате с нещо съвсем друго след това, не се отказвайте от ТУЕС, нищо, че в този случай е още по-трудно. Мъките си заслужават!

todor

Тодор Балабанов

випуск 1998

:) Аз трябваше да избирам през далечната 1993 година. Времената бяха много трудни, нова демокрация, първата сериозна инфлация, животът не обещаваше да има много розови моменти в това, което предстои. Да избереш, когато си на 13 години, е много сложно, защото все още малко познаваш този свят. Аз направих своя избор сам, без намеса на моите родители. Гордо мога да заявя, че изборът ми бе добър, тъй като и до ден днешен съм в тази област и в тази професия. Компютрите по онова време не бяха особено популярни, но дори тогава привличаха с възможностите, които дават. Може би просто винаги съм искал да създавам нови неща, а в това отношение софтуерът дава безгранични възможности. ТУЕС промени живота ми кардинално. Подготовката от училище ми бе изключително полезна, първо в университета, след това навсякъде, където съм ходил в чужбина, а не на последно място и в работата, за всяка фирма, в която съм работил. Определено мога да кажа, че ТУЕС и до ден днешен държи едно много високо ниво, с което дори ТУ-София не може да се похвали. Според личното ми мнение в ТУЕС всеки ученик може да се докосне до най-качественото специализирано образование в нашата област, което се предлага в България.

plamen

Пламен Петров

програмист в Application Software Systems
випуск 2005

ТУЕС, защото исках да се занимавам с информационни технологии и доста хора ми казаха добри думи за училището и квалификацията, която дава.

Изпитите не бяха лесни, борехме се 7 души за място. Тогава вече бях успял да вляза и в НПМГ като “резервен вариант”. За щастие, остана си резервен.”Електрониката”, която сега май се казва (не знам колко заслужено) “Джон Атанасов”, беше силно нежелателна опция, в случай че нещо се объркаше с горните два варианта.

Не ми се коментира колко е било стегнато или разпуснато, имаше си и положителни, и негативни черти. Но най-важни са резултатите и сега от гледната точка на завършил преди 5 години съм сигурен, че си е заслужавало всяка секунда. Запознах се с невероятни хора, които станаха чудесни специалисти и мои приятели, с които вероятно годините в ТУЕС ще ни събират още дълго. Попаднах в среда, която беше много над нивото ми като специалист (което тогава беше нулево) и успях да наваксам за отрицателно време. Оттам нататък пречките да си намеря работа бяха свързани с крехката ми възраст.

Днес ценя дипломата си от ТУЕС в пъти повече от тази от ТУ (да ме извиняват колегите от ТУ, но в ТУЕС нивото беше несравнимо по-високо и никой не може да ме убеди в противното, щото съм ги играл и двата мача).

В малкото случаи, в които досега ми се е налагало аз да си търся работа, работодателите са ценели високо тези 5 години от образованието ми. Стела и Френо казваха “Ще видите, че в повечето фирми, в които отидете, ще има едни 2-3-ма човека от ТУЕС, които са причината фирмата да работи”. Е, прави са били.

Самите личности на преподавателите дават страхотен модел. Тяхното желание да дадат всичко от себе си, свободното им отношение, атмосферата, средата в ТУЕС водят към успех, стига да имаш и капка желание да се развиеш.

Ако имаше начин да запиша магистратура в ТУЕС, изобщо нямаше да се чудя “кое е по-малкото зло” (както днес ми се налага да правя с невероятните ни университети), а просто щях да изкарам всичко, което могат да предложат, само и само да получа “още от същото”.

mimi

Мария Каменова

студент
випуск 2007

Сега следвам архитектура, но в 7-ми клас не знаех какво точно искам. Харесваха ми всички предмети, освен литературата (а това се промени в ТУЕС!). Издържах 6 изпита (3 математика, 2 физика и БЕЛ). Навсякъде ме преха на първо класиране. Така трябваше да избирам между испанската гимназия, НПМГ профил физика и ТУЕС. Резултатите от тези училища не излизаха едновременно. В ТУЕС бяха последни, затова в началото се записах в испанската гимназия. Когато беше ясно, че съм приета на избраните от мен места, прекарах един ден размисъл и писане на + и – за всяко едно училище. Осъзнах, че не искам да уча в обикновена гимназия, 5 години учене само на испански език щеше много бързо да ми омръзне. Не бях и много запалена по физиката, че да уча само нея 5 години. Тогава, имайки предвид, че нямах точно избрана професия, най-гъвкавият вариант и предлагащ много пътища за реализация след това, беше ТУЕС. Без значение какво ще работи или учи човек, компютрите ще са постоянно около него. И колкото по-добре ги разбира, толкова по-лесно ще му бъде да се движи в крак с развиващия се свят. Такива бяха разсъжденията ми по онова време. Това, което не осъзнавах, а и нямаше как да разбера, беше влиянието на средата. В ТУЕС срещнах невероятни хора и сред преподавателите, и сред учениците, с които не спираме да се виждаме. Някои приятели на свой ред станаха и те даскали там. Факт е, че сред учителите има много специалисти и не само в компютърните специалности. По-любознателните ученици могат да получат много богата култура и в областта на история, биология, литература, география, химия, английски, руски. А да се учиш от ерудирани личности, които обичат това, което правят, е нещо безценно!

Това е училище, което отваря много врати, но и подготвя за тях. Не само със знания, а с подхода към знанието. Никой не може да налива информация в чужд човешки мозък. В ТУЕС мнозинството предподаватели не се и опитва да го прави.

stefan

Стефан Бонев

студент
випуск 2007

Защото ТУЕС е върхът на сладоледа; черешката на образованието; и докато в други училища преподават прогамиране – възпитаниците на ТУЕС се учат на занаят. Резултатите от труда на всички, посветени на работата си преподаватели, рефлектират в престижа на работните места, които учениците получават с лекота, в повечето случаи – още след първото си интервю.