Кратка история на Cisco академията в ТУЕС

През 2004 локалната Cisco академия с местоположение 37 кабинет започва да функционира и обучава жадните за мрежови знания ученици. Ръководител на академията и инструктор в нея е директорът Стела Стефанова, а Радостина Герчева – част от втората група, завършила академията, също е инструктор. От основаването си до сега академията праща отбор от ученици на състезанието по компютърни мрежи, като през 2009 една от ученичките в ТУЕС влезе в отбора на страната ни и участва в Четвъртото интернационално състезание по компютърни мрежи в Братислава, Словакия. Миналата година Валентин Габъров и Александър Спасов,които са вече завършили, се класираха на първо място в състезанието по мрежи и на 10 и 11 юни и представиха страната ни в Букурещ. Повече сурова информация може да намерите на сайта на ТУЕС.

В академията се провеждат курсове CCNA Exploration 1-4, като те осигуряват широк обхват от знания за мрежите. В първото ниво се изучават основите на networking-a,като е обърнато внимание на OSI модела.Тема на второто ниво са рутиращите протоколи и концепции,като сред темите, които се изучават, са статично и динамично рутиране и RIP version 1. В третото ниво се обръща внимание на локалните и безжичните мрежи,а в четвъртото – на глобалните мрежи. След успешното завършване на четирите курса учениците могат да работят като системни администратори, системни инженери. Дори и да не работят като такива, в днешно време при бързото развитие на технологиите, знанията за мрежите никога не са излишни.

 
Отличното представяне на локалната Cisco академия доведе екип от Cisco с цел да се напише статия за академията в Cisco Success Stories (Успешните история на Cisco). В началото на март представителката на БАМА -  Теодора Борисова - доведе регионалния представител на Cisco за Балканите – Николай Санду и екип от фотограф и  представителка на маркетинговия отдел на Cisco в ТУЕС. Екипът взе интервю от Стела Стефанова и Радостина Герчева, като след това се насочи към Александър Спасов.  Гостите останаха на едно лабораторно упражнение на дванадесетокласниците, като интервюираха някои от тях. Интерес за представителите представляваха и заниманията на учениците извън училището, затова “българската делегация” заведе хората от Cisco в т. нар. кафене “Тъпото”, където някои учениците играели карти, а следваща спирка на компанията била Борисовата градина. Впечатлението от снега (двама от тях не бяха виждали сняг от години) обаче е останало на заден план, защото представителите останаха силно впечатлени, че в толкова млада възраст учениците имат такава професионална подготовка в трите направления (Компютърни мрежи, Хардуер и Софтуер). 

Колкото и награди да са спечелили завършилите ученици на ТУЕС, пътят им до знанието за subnetting, datagram и segment минава през презентации, които понякога са дълги около 80-100 слайда, и  упражнения, на които учениците могат да се докоснат до switches и routers, както и до кабелите, които се намират в 37 кабинет.

Учителите и учениците в академията си направиха снимка с представителите на Cisco,преди да ги изпратят до летището