С титла защитил... Деян Геновски

Дипломните работи бяха оценени, а дипломите раздадени. След 5 години в ТУЕС Деян Геновски - от софтуерната паралелка, вече няма да влиза в часовете като ученик. Освен че е минал през тестове за Java и C++, Дидо се занимава с рутери, суичове и протоколи, като част от занятията му в Cisco академията на ТУЕС. Тази година на националното състезание по компютърни мрежи, което се проведе на 21-22 април Дидо грабна 3 място!След като вече получи дипломата си, той се съгласи да отговори на няколко наши въпроса:

  1. Дипломната ти работа е WiFi позиционираща система. Разкажи ми повече за основните цели на системата.Кога започна да я правиш и кога я завърши. По колко време на ден си отделял на работа върху нея? На какъв език за програмиране е писана?
    Да, дипломната ми работа е позиционираща система,  използваща Wi-Fi, правих я с още едно момче. Основната й цел е да определя позицията на мобилен телефон(Android) в голяма сграда. Визуализира също така POI(примерно магазини) вътре в сградата и информация за тях. Има и администраторско приложение на GWT, където се добавят данните за сградите. Започнахме с експериментите по дипломната работа, може би някъде октомври месец миналата година, което честно казано беше малко със закъснение. Не мога да кажа по колко време на ден съм отделял за работа по дипломната работа, защото не съм работил всеки ден по нея :). Факт е, че проекта е доста голям и изискваше много работа, дори честно казано и в момента ако трябва да се изпипват детайлите, има още какво да се желае. Писмената част я предадох навреме, но промени се правиха до последния момент преди защитата. (да не кажа, че последния commit в репозиторито е в 00:15 в деня на защитата :) ) И сървърното и клиентското приложение са писани на Java.
  2. Знам,че ако имаш идея за дипломна работа, може да я реализираш. При теб как стана - твоя ли беше идеята?
    Идеята беше на мен и  Станислав( другия човек, с когото работих по проекта) и с малко помощ от Кирил Митов я оформихме. Първоначалната идея беше да се ползва bluetooth и lego mindstorms, но след кратка дискусия решихме, че Android мобилен телефон е по-добрият вариант. Като първоначално вдъхновение за проекта използвахме този  http://mindprod.com/project/projects.html .
  3. Как намери време за подготовка на дипломна работа, матури,  кандидатстудентски изпити, училище и Cisco?
    Не съм много сигурен как точно, но успях да намеря време и за подготовка за матурите и за Cisco и за купони и за всичко. Аз имам лошия навик да правя всичко в последната минута и на моменти ми беше доста напечено :)
  4. Сега, когато се вижда края на идването ти в ТУЕС като ученик, вероятно ти липсват някои неща. Кой е споменът от тези 5 години, който виждаш най-ярко?
    Ами спомените са много - и от нещата, които сме учили, и от хората, с които съм бил. Не мога да дам точен отговор на този въпрос, но знам че ще ми липсва и училището, и съучениците,  и учителите и изобщо всичко, свързано с ТУЕС.
  5. Кaкво си решил да учиш оттук нататък и защо?
    Реших да отида в Англия, вероятно Birmingham ( зависи от матурите). Специалността ми е софтуерно инженерство. Една от причините е, че според мен в България няма ВУЗ, който адекватно да продължи образованието ми. Научих много неща в ТУЕС и нямам желание да ходя някъде, където първите три години ще ми повтарят нещо, което съм учил в 10 клас.
  6. Разкажи ми стажа ти. Какви задачи ти поставиха. На какво те научи?
    Стажа ми беше в Robopartans. Екип от няколко души работихме по робот, редящ домино. Ето и малко повече информация http://robopartans.com/robots/thelord/ . На стажа се сблъскахме с проблеми, свързани с механиката на самия робот и баланса на конструкцията, с проблеми с software, генериращ инструкциите за робота и още доста неща.
  7. Сигурна съм, че помниш някой учителски бисер? Искаш ли да го споделиш?
    Тук списъкът е дълъг, но някой от основните са: Чорбаджиев с : "Колко програми написахте днес?" и при отговор "5", Чорбаджиев казва "Малко са". Ако кажеш по-голямо число отговора е "Много са били лесни". И между другото го спомена и на защитите на дипломните работи, леко видоизменено под формата на "Колко време работихте върху това?". Друг бисер, за който се сещам е на П.Танов - "Вие сигурен ли сте, че искате да завършите?". Има и много други, но това са тези, които ще запомня.
  8. Преди два месеца проведхме анкета и в нея имаше въпрос: Как би искал да се развива ТУЕС за напред?
    В момента според мен ТУЕС се движи в много правилна посока и хората, които се занимават с IT в България, знаят, че това е най-доброто училище в тази сфера.
  9. Какво научи в ТУЕС, освен Java и C++?
    Не мога да кажа точно на какво ме е научил ТУЕС, много е комплексно. Със сигурност ме направи човек.
  10. И последен въпрос - кое беше най-забавното домашно, което си имал в ТУЕС?
    Най-интересното домашно беше по ТП, в 11 клас през първия срок. Домашното беше отговор на въпроса "Какво ще направите с 100 000лв ?"

 12 А клас с класен ръководител Веселка Христова: