Последни два уъркшопа – TUES Inspirations Talks & Workshops

Практическо занимание за работа с интерактивни уеб карти за 11 клас

На 28 май от 9:30 ч. в 31 кабинет в ТУЕС ще се проведе практическо занимание за работа с интерактивни уеб карти. Водещ е Теодор Найденов, завършил ТУЕС през 2002 г., софтуерен инженер с повече от 12 години практически опит.

По време на уъркшопа участниците ще се запознаят  с принципа на работа и технологиите, използвани за изграждането на съвременните информационни системи за географски данни, как съвременните уеб приложения могат да блеснат в изцяло нова светлина, като покажат данните си върху подходящи карти.

Tedi Naidenov_AZTUES

Участниците ще могат да научат и как да се използват съществуващи географски данни, услуги за карти и програмни библиотеки, за да се разширят възможностите на собствените приложения и защо Google Maps е страхотен, но в никакъв случай не и единственият начин за визуализация на карти.
Практическата част от заниманието ще бъде фокусирана върху JavaScript библиотеката Leaflet и нейното използване в уеб приложение. Ще бъдат използвани карти от OpenStreetMap.
През годините водещият Теодор Найденов е работил по разнообразни проекти, които включват проектирането и изграждането на софтуер за вградени системи, телекомуникационен софтуер, а в последните няколко години – системи за обработка и анализ на големи обеми данни. Страстта на Теодор, още от ученик в ТУЕС чак до днес, си остава необятният софтуерен свят и безграничните възможности, които той дава на съвременния човек.
Теодор е един от основателите и член на Управителния съвет на Асоциацията на завършилите ТУЕС, както и основен вдъхновител и инициатор на инициативата TUES Inspiration Talks&Workshops.
За да си осигурите място, моля регистрирайте се предварително тук:

https://aztues.wildapricot.org/event-2243209

Заниманието е отворено и за ученици от други класове в ТУЕС.

 

IoT с Arduino – практическо занимание за 10 клас

10-токласниците от ТУЕС могат да научат повече по темата IoT с Arduino на 28 май от 9:30 ч. в 21 кабинет. Основателят на Роботев Симеон Янчев ще проведе практическо занимание, посветено на начина на работа и възможностите на най-популярната в света платформа за хоби електроника и интерактивни системи.
Ще бъдат разгледани теми като какво представляват микроконтролерите и как работят, използване на цифрови и аналогови входно-изходни пинове на Arduino за приемане на показания от сензори и управление на различни уреди и компоненти, работещи с електричество, както и работата на основни електронни компоненти – съпротивления, диоди,
транзистори и други.
В практическата част ще бъдат демонстрирани програмиране на микроконтролерни платки Arduino, получаване на информация от цифрови и аналогови сензори, управление и контролиране на светодиоди, електромоторчета, пиезо зумери и др.
Участниците в заниманието ще научат още как да инсталират и използват софтуерни библиотеки за Arduino и как да репликират и модифицират Ардуино примери и проекти от Интернет. В рамките на уъркшопа всеки участник ще участва в реализирането на собствен проект.

Simeon Ianchev_Robotev1
Освен основател на Роботев, Симеон Янчев е и лектор по „Електроника за художници“ в Националната Художествена Академия в София. Автор е на българския превод на книгите „Запознанство с Ардуино“ и „Книжка за програмиране на Ардуино“.

Участвал е в реализацията на различни хардуерни проекти, включително и за международни марки като Heineken, Amstel, Sprite, Sobranie, Lidl и др.
За да си осигурите място, моля регистрирайте се предварително на следния линк:

http://www.aztues.bg/event-2243260

Заниманието е отворено и за ученици от други класове в ТУЕС.