Eвропейска конференция по образователна роботика

Състезанието по роботика Botball в австрийската столица Виена бе поредната възможност за изява на туесарите. Отборът TUES България заведе там своите роботи Пешо и Гошо. Ръководството на малката група ентусиасти бе поверено в надеждните ръце на Георги Георгиев, завършил ТУЕС през 2012 година, и Диман Михнев.

Оформянето на малка общност от фенове на роботиката беше един важните резултати след организираната информационна среща с демонстрация на роботи. Повече информация може да намерите тук. И за да няма огорчени, ето имената на всички записали се Яна Братоева, Николай Данаилов, Николай Рангелов, Невена Павловска, Калоян Тодоров, Дария Никитова, Иван Трифонов, Марина Тихова, Владимир Младенов, Виктор Чан, Даниел Туечки, Гергана Пейкова, Владимир Гаристов, Николета Далакчиева. Но сформирането на екип от последните четирима души, които да ни представят на състезанието във Виена, стана възможно след тежката дума на гласуването. Пътуването беше сигурно единствено за ментора Георги Георгиев, който беше техен придружител

Преди състезанието, учениците имаха възможността да изнесат презентация в Техническия университет и да разкажат повече за тази проява.

Състезанието продължи от 11 до 15 април при сериозна и ангажираща програма. Във всеки един от дните участниците бяха заети със своите работи или с познавателни презентации. Съперничеството между отборите приключи с някои забавни моменти, богати впечатления и натрупан опит.

Но за да бъде всичко това реалност, за да се представят „Пешо“ и „Гошо“ във Виена, за да има поле за тренировки, има няколко „виновници“. Отговорността  за осигурените ресурси споделят ръководството на ТУЕС, на Техническия университет, Visteon, EsIrobot, KIPR и PRIA.

С нетърпение очакваме следващото представяне на учениците, което ще се състои другата година в София.