Лицата зад ТУЕС: Лидия Христова

За завръщането на поредицата "Лицата зад ТУЕС" сме избрали един дългогодишен преподавател в училището, който е научил немалко поколения на изкуството на математиката - старши преподавател Лидия Христова! Не само изявяваща се като отличен математик и преподавател, тя е още и неповторим класен ръководител, който поддържа ценностите на ТУЕС и на когото може да се разчита. Ето какво имаше да каже и самата Лидия Христова:

Разкажете за себе си преди да станете преподавател в ТУЕС.
Завършила съм средно образование в Националната природо-математическа гимназия, а висше – във Факултета по математика на СУ „Климент Охридски“ , специалност „Изследване на операциите“.
Занимавала съм се с програмиране на приложни програмни продукти в Научен център за планиране и в института „Интерпрограма“.

Как решихте да преподавате в ТУЕС?
През 1990 г. ми предложиха преподавателско място в Експерименталното Технологично училище Електронни системи (ЕТУЕС). Приех предизвикателството и след проведен конкурс започнах работа като преподавател по математика.
Удовлетворена съм, че участвах в този успешен образователен експеримент, който прерасна в 30-годишен работещ модел за успешно партньорство между „Училище – Университет - Бизнес“!

Как решихте да се занимавате с математика?
„Случайно“, както обикновено става в живота ☺.

Какви са впечатленията Ви от учениците в ТУЕС?
Умни и интелигентни млади хора с голям потенциал. Радостното е, че повечето от тях успяват да го използват и разширят и завършват успешно ТУЕС. Тъжното е, че има и такива, които се чувстват уютно в точката си на локален минимум ☹.

Кой е най-хубавият Ви спомен в ТУЕС?
Пазя много хубави спомени за мои ученици, завършили някои от най-престижните университети по света и постигнали успешна професионална реализация у нас и в чужбина. Но тъй като нашият свят е дуален, наред с хубавите спомени се случва дори и в ТУЕС да има и не толкова хубави ☺

Смятате ли, че е нужна математиката на съвременните компютърни специалисти?
Ооо, да! Смятам, че логиката, която тя изгражда и развива, е много полезна във всички области на живота. Не мога да си представя компютърен специалист с недисциплиниран ум и хаотичното мислене ☺!

Какво е чувството да бъдете класен ръководител в ТУЕС?
Служебна „майка“ на мнооого деца, която непрекъснато им напомня какво имат да правят и какво все още не са направили...А повечето от децата общо взето нехаят.

Ако можехте да се опишете с 3 думи, кои биха били те?
Оставям тези три думи на другите...

Какво бихте посъветвали бъдещите завършващи ТУЕС?
Да не са повърхностни, да си задават въпроса „Защо?“, да анализират, да се интересуват от същността на нещата, да взимат правилните решения, защото животът ни се определя от изборите, които правим!