Образователна игра за опазване на околната среда спечели първа награда в HackTUES 2

Темата, по която работиха ученическите отбори бе „Опазване на околната среда и социално развитие“ (Environmental and social development). Събитието е част от Европейската седмица на програмирането (EU Code Week), която цели да популяризира програмирането сред широк кръг млади хора.

Първата награда на ученическия хакатон HackTUES 2 спечели отборът ASDF Unicorns в състав Жанет Хаджиангелова, Мария Стоянова, Георги Данчев, Николай Миланов и Димитър Кацаров, ученици от 9 и 11 клас в ТУЕС. Техният проект бе образователната игра TreeHack, която ангажира дългосрочно играчите да се грижат за околната среда.

Втора награда журито връчи на отбор Walking Chaos за проекта за уебсайт за продажба и обмен на продукти от рециклирани материали с функционалност за даряване на част от сумите от реализираните продажби.

Отбор The Tanks спечели трета награда за приложението за лекари и медицински работници MedHack, което предоставя информация за назначеното лечение и предписаните лекарства на пациентите, чрез разчитане на уникален баркод за всеки пациент.

Специалната награда за най-добра презентация и наградата на Chaos Group беше връчена на отбор For Code Sake за приложението им за синхронизирано изпълнение на песни от няколко мобилни телефона.

SAP отличиха със специална награда осмокласниците от The Rabbits за техния проект за сайт, който представя защитени растителни видове в България.

Отбор Peееее6o получи специална награда от Astea Solutions за проекта си за игра, която чрез интеграция на различни технологии и приложения стимулира играчите да бъдат физически активни и да правят упражнения, за да подобрят представянето на своите онлайн герои.

Отбор Fanatic спечели специалната награда на Microsoft за проект за приложение, което би улеснило електронното гласуване, чрез разчитане на лични карти и онлайн справка в база данни от избиратели.

Осмокласниците от отбор Alfa спечелиха наградата на MusalaSoft за проекта си за уебсайт с информация за различни заболявания. Отборите, класирани на призовите три места получиха и награди от Делта.бг.

„Хакатонът е чудесно средство за мотивация и сплотяване на учениците от ТУЕС и възможност те да реализират своите идеи. Още по-радостно е, че инициативата и организацията на събитието идва от самите ученици. По този начин те развиват и редица други умения, които ще са полезни за бъдещата им професионална реализация.“ – каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС.

Второто издание на HackTUES - хакатон, организиран от ученици за ученици, затвърди успеха на първото състезание.

За първи път състезанието HackTUES се проведе през юни. Повече от 80 ученици от 8-ми до 12-ти клас, разделени в 18 отбора, разработиха проекти за автоматизиране и подобряване на учебния процес в ТУЕС.

Голямата награда журито отреди на тримата осмокласници Телерик Арсов, Антонио Милев и Мартин Дацев (отбор Go6o) за проекта им за система за автоматизирана оценка на тестове с технология за разпознаване на изображения.

На второ място се класира отбор R&T с проект за визуализация на код с блок-схеми. Трета награда взе отбор Coding Masters с проект за система за обмен на информация и знания между учениците.

Наградата за оригинална идея се връчи на отбор P2W за проект за електронна игра, в която верните отговори на въпроси от текущите уроци носят на играчите допълнителен „живот“.

Проектът на отбор TANKK Crew за онлайн компилатор и система за проверка на задачи взе награда за най-добро представяне. Отбор „Няма значение“ получи допълнителна награда за проекта им за електронен дневник.