Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София (ТУЕС) – уникално училище, водещо началото си от 1988 г.

ТУЕС е специализирано технологично училище от национално значение, което създава бъдещи лидери в областта на информационните технологии не само за България, но и за глобалния ИТ сектор и подготвя учениците си да се адаптират бързо и успешно към технологичните предизвикателства. В курса на обучението гимназистите са поощрявани да развиват своето любопитство и уменията си за решаване на проблеми, свикват да работят в екип и да комуникират ефективно.

 

Тази година нашето училище чества 35-годишнината си. За това не чак толкова дълго време ТУЕС се доказва като една от най-добрите учебни институции в цяла България. За този период успешно завършват почти 3000 ученици, като редица от тях се превръщат в истински лидери в ИТ сектора, основавайки и ръководейки едни от най-успешните български фирми в сферата.

 

Това, което отличава ТУЕС от всяко друго училище, е, на първо място, специализираният учебен план – предоставя се задълбочено обучение не само в областта на разработката на софтуер, но и в математиката и физиката, цифровата и аналоговата схемотехника, архитектурата на компютърни мрежи. Изучаването на много специални предмети само по себе си дава задълбочени знания в сферата, но това, което прави училището толкова успешно през годините, е тясната връзка с реалния бизнес. По-голямата част от специализираните часове се водят от експерти в бранша или вече завършили туесари, които искат да се отблагодарят на училището, което ги е създало, предавайки своите знания и опит на по-малките. Както често чуваме, ТУЕС е не просто едно училище, а семейство, което ще бъде с теб цял живот, и фактът, че 20% от преподавателите са завършили ученици, само го доказва. Едни от най-значимите връзки с реалния ИТ бизнес се формират по време на двуседмичния летен стаж след 11. клас в редица водещи фирми от областта. Тогава всеки ученик има възможността да бъде част от една истинска работна среда, да усвои нови умения и да подобри вече съществуващите си такива, да получи ценни практически знания и шанс за бъдеща работа.

И въпреки че ТУЕС е средно училище, то е интегрирано в системата на Техническия университет в София и 40% от учителите са висококвалифицирани университетски преподаватели. Учениците имат възможност да участват в кръжоци и други извънкласни форми на университета, а най-успешните даже получават директен прием в ТУ без изпит.

 

Както всички ние знаем, думата „програмист“ често се свързва с човек, който е интровертен, прекарващ цялото си време  пред компютъра, носещ очила и много технически грамотен, но неуверен в социалното общуване. Учениците на ТУЕС обаче успяват да отхвърлят този стереотип със своите отвореност и любопитство към света, жаждата за знания и приключения. Те успешно се доказват и в редица други области, участвайки в състезания на световно ниво и печелейки значими отличия. Освен това училището силно стимулира извънкласните дейности, които развиват допълнителните интереси на учениците и обогатяват тяхната култура. Прекрасни примери за това са подкрепата на клубовете за роботика, книги, шах, филми и най-вече TUES Talks – училищният подкаст, организиран изцяло от ученици, гости на който са редица интересни личности с много опит и знания. Няколко пъти в годината се организира и групово посещение на театрални пиеси. А спортните постижения се стимулират с емблематичния спортен празник „Жоро къп“ и ежегодните зелено и бяло училище в Семково.

 

Но най-мащабните събития все пак остават Hack TUES и TUES Fest. Както всички знаем, тази година се състоя десетото юбилейно издание на хакатона, в който се включиха рекордно много ученици от всеки випуск, като беше предоставена и възможността да участват и вече завършили. Това е събитието, което обединява цялата туесарска общност в едно, позволява на учениците да покажат уменията си не само в технологично отношение, но и при разпределяне на времето, работата в екип и ефективната комуникация. Събитието им позволява да се изявят пред представители на различни ИТ фирми и да спечелят награди, даващи възможност за допълнително обучение. Hack TUES е предпоставка за нови запознанства и освен това е състезание, изпълнено с позитивна енергия и приятелски дух, надпревара, при която дори конкурентните отбори се подкрепят взаимно и оценяват постиженията на другите. Това, което го отличава от останалите хакатони, е фактът, че е организиран изцяло от ученици от училището – екипът се занимава с намирането на спонсори, логистиката зад събитието, неговото популяризиране и осигуряване на гладкото му протичане – една много трудоемка и изпълнена с предизвикателства, но носеща голямо удовлетворение задача. Около месец след края на хакатона се състои и TUES Fest – денят на отворените врати на ТУЕС, където участниците имат златната възможност да покажат пред света проектите, по които са работили в свободното си време. Фестът е незабравимо преживяване, което позволява на всеки да се докосне до магията на нашето училище. Тазгодишното издание ще бъде проведено на 20 и 21 април, когато ще честваме и годишнината на училището.

 

Но нищо от това нямаше да бъде възможно без подкрепата на Асоциация на завършилите ТУЕС (АЗТУЕС). Създадена през 2014 г. с цел да обединява и подпомага общността от завършили и настоящи ученици в ТУЕС, организацията работи в няколко посоки, основната от които е да развива ТУЕС като образователна институция, канализирайки подкрепата от завършилите и бизнеса. АЗТУЕС предоставя възможности на бившите ученици да се включат и подкрепят училището чрез дарения или участие в преподавателския екип, осигурявайки по този начин  достъп до най-новите технологии на настоящите ученици. Те координират големи събития като Hack TUES и TUES Fest, организират извънкласни инициативи и подпомагат учебния процес. Организацията също така се занимава с популяризиране на училището – постиженията и успехите на учениците, медийното отразяване на големи и важни за общността събития.

 

И не на последно място, не бива да забравяме, че целият преподавателски екип на ТУЕС стои плътно зад учениците и техните успехи – те ни предават своите знания, винаги се отзовават при нужда от помощ, с готовност влагат времето, енергията и усилията си за нашето развитие и реализация. Без тях училището ни нямаше да е това, което е сега. Благодарим Ви!

 

Честита 35-годишнина, ТУЕС!