ТУЕС-ари атакуват хуманитаристиката

На 21 февруари беше проведен областният кръг на олимпиадата по БЕЛ. В него взеха участие 5 момичета и момчета от 9 и 10 клас. През тази седмица излязоха резултатите и можем да кажем, че изявата им е изключително удовлетворителна – работите на Димитър Николов от 10 А и Невзат Юмеров от 10 В са оценени с отличен 6, а Роберта Нецова от 9 клас е постигнала отличен 5,50. Катерина Соленкова и Карина Козарова също от 9 клас имат много добри резултати. Не трябва да се отминава обстоятелството, че се конкурираха с ученици от езикови гимназии, хуманитарни паралелки, италианския лицей, които изучават български език и литература  4, 5, а в някои случаи и 6 часа седмично. Този факт прави успеха им още по-убедителен.

Какъв е коментарът на членовете на училищната комисия за подготовка и провеждане на олимпиадата по БЕЛ?

- Нека се върнем още един месец по-рано – в деня с най-обилен снеговалеж през тази зима и проблемен транспорт над двайсет ученици от 8, 9 и 10 клас преодоляха неудобствата и се включиха в училищния кръг. Дори само заради тази своя упоритост те заслужават поздравление. Но по-важното е, че създадоха много добри текстове по поставените теми за отделните класове. Както във всеки конкурс, и тук трябваше да откроим отличните работи, чиито автори да продължат в следващия кръг.

Много се радваме, че нашите ученици оправдаха доверието и очакванията, като защитиха собствения си авторитет и името на училището. Разбира се, удовлетворени сме и ние като учители.

Димитър Николов от 10 A и Невзат Юмеров от 10 В, които са оценени с отличен 6, се съгласиха да им вземем интервю по повод успеха им на олимпиадата.

Димитър, как се почувства, когато разбра, че си изкарал максимален брой точки на олимпиадата?

Учудих се. Особено след като получих съобщение с поздрав от г-жа Георгиева късно вечерта. Макар темата да ми се беше сторила лесна, въобще не очаквах пълен брой точки. Знаех, че също не е и от най-обичайните неща човек от ТУЕС да постигне успех в тази област, още по-малко момче. Гледам на това като развитие в положителна посока и опит. Не съм от хората, които се радват много на успехи.

Как реши да се запишеш още на първия кръг?

Видях, че и други хора от моя клас са се записали. Реших, че няма нищо да загубя, ако се пробвам.

Какво мислиш за предмета български език и литературата в ТУЕС? Важен ли е той за нас компютърджиите?

Важен е. Голяма част от програмистите не можем да се изразяваме правилно. С този предмет усвояваме много. Все някога ще ни се наложи да представяме свой продукт или идея. Трябва да знаем какво да кажем, да умеем да изтъкваме предимствата на това, което сме направили, и мнението ни да влияе на останалите. За да сме уверени и сигурни в себе си е необходимо да знаем как да отговорим на всеки въпрос. За да го правим пълноценно обаче трябва да имаме езикови умения. Колкото и важен да е предметът, той ни дава само допълнителни умения. Като компютърджии, не бива да забравяме кое е най-важно за нас. А именно техническите науки, които изучаваме.

Мислиш ли, че учениците от ТУЕС имат интерес към литературата?

Определно интерес има. Не мога да кажа за всички, но със сигурност има в моя випуск, макар и предметът да не е приоритет №1. Виждам активно участие на в часовете по литература в последно време. Колкото повече растем, толкова по-добре проумяваме смисъла на произведенията. В резултат на това се увеличава и интересът.

Какво би казал на съучениците си, като за финал?

Бих им казал да се насочат натам, накъдето наистина искат. Да правят това, което ги влече, дори да не е свързано със софтуер или хардуер. Нека разумно да търсят кои са правилните средства за постигане на мечтите си. Най-вече, да се научат да съчетават ученето с купона, който е важна част от свободното ни време. И нека ученето за момента да е с по-голяма тежест.

Невзат, ти изкара 6-ца на градския кръг на олимпиадата по БЕЛ. Как се почувства?

Добре. За мен е чест да представя по този начин училището си. За мен това е гордост!  :)

А как се реши да отидеш?

Госпожата ме накара да отида, отмъщавайки ми за това, че не внимавам и се шегувам със съучениците ми в час. Първоначално не мислех да ходя, но майка ми ме накара и отидох, минах на следващия кръг и реших да се пробвам да мина и на националния кръг на олимпиадата и успях.

ТУЕС е училище с техническа насоченост. Смяташ ли, че литературата има място в нашите интереси?

Да, литературата винаги ще има място в нашите интереси, защото едно от най-важните неща е езиковата култура.

А как е възприеман предмета български език и литература в ТУЕС? Има ли нещо, което може да се подобри в обучението?

Аз смятам, че учениците в моя клас не обръщат внимание на този предмет, отбягват го. Което от една страна е оправдано, все пак сме в училище за модерни технологии, компютри и т.н. Но внимание на този предмет ТРЯБВА да се обръща. Макар на тази възраст да не го осъзнаваме, българския език и литературата са част от националното ни самосъзнание, поддържат ни българи. Отделно четеното на книги и запознаването с литературните произведения обогатяват езиковата ти култура.

Литературата има за цел да провокира нашето мислене, да ни провокира да защитаваме дадена позиция.

Имаш ли любими книги и произведения?

Да, харесвам предимно мафиотски романи – като „Кръстника“ , „Омерта“, „Сицилианецът“. Харесвам и романите, които учим в училище – „Дон Кихот“, например.

Четеш ли поезия? Харесва ли ти тя?

Не, не чета поезия. Не ме завладява толкова, колкото прозата. Искам в едно произведение да има действие, да има „екшън“. Не харесвам поезията, защото една от основните теми е тази за любовта, а мен тази тема не ми е интересна.

Ти харесваш екшъна. Едно действие е съставено от много единични моменти. И докато екшъна представя тези моменти в последователност, поезията взима един от тях и го разглежда подробно – емоциите, чувствата, изразени и запечатани чрез словотоВсяко нещо си има цел – и прозата, и поезията.

Какво според теб трябва да се промени в образованието и методите на преподаване в училище?

Трябва да се спре със сухото преподаване и зубрене на материала. Трябва учителите да покажат на учениците, че това което се преподава в час, наистина може да им помогне и да ги развие в живота. Защото учениците наистина не го осъзнаваме..

Трябва да се гордеем с нашата същност…Литературата трябва да ни учи точно на това – на родолюбие и патриотизъм! Лошото е, че още от 1-4 клас, учениците си изграждат представа за литературата като скучен предмет,поради различни причини: някои не ги влече, други не им харесват произведенията, но със сигурност учителя е определящия за отношението към предмета.

Какъв за теб трябва да е един добър учител?

Един учител трябва да е приятел с децата, да им покаже, че не е техен враг…

Като Иван Запрянов? Хаха.

Да, точно като Иван Запрянов. Трябва да се преподава с хумор, хумора да е „смазката“ между материала и учениците. Все пак света е оцелял, защото се е смял.

Защото на тази възраст, слушаме и научаваме главно от връстниците си, себеподобните ни. И когато един учител ни покаже, че също както връстниците ни, ни е приятел, преподаването и връзката учител-ученик става много по-лесно.

Друго, което би помогнало на обучителния процес, са повече извънкласни занимания – клубове по дебати, игри, различни занимания между учители и ученици по съответния предмет. Бих желал дебатите по литература да се продължат, те бяха много добри занимания за учениците. Дебатите изразяват основното, на което предмета „Български език и литература“ трябва да ни учи – да отстояваме мнението си, да защитаваме позицията си и да знаем какво и кога да кажем.

Какво би казал в заключение? Пожелай нещо на ТУЕС-арите.

Защитавайте честта си, пазете своята позиция и бъдете здрави!