ТУЕС завладява сферата на мобилните приложения

На 14 и 15 май 2016 се проведе двудневно обучение за разработване на идеи за мобилни приложения, организирано от Европейски Софтуерен Институт – Център Източна Европапо проект mYouth в София Тех Парк.

Основната цел е да насърчава изграждането на дигитални умения сред младите хора. Проектът по-специално е насочен към създаване на умения за разработване и маркетиране на дигитални приложения, чрез безплатни международни младежки обмени. В проекта участват 10 страни (България, Македония, Австрия, Полша, Италия, Испания, Сенегал, Хонг Конг, Гана и Сингапур).

Първият ден на обучението включваше лекции по стратегическо мислене, бизнес моделиране и въведение в информационната сигурност за мобилни приложения. На 15 май, участниците презентираха свои идеи и започнати проекти за мобилни приложения. В обучението се включиха 26 младежи, четирима от които бяха възпитаници на ТУЕС.

Трима от участниците спечелиха безплатно триседмично обучение за разработване на мобилни приложения в Скопие, Македония. Един от победителите беше Морети Георгиев от 12А клас, който въпреки наближаващите изпити беше успял да отделили време да подготви своята идея за мобилно приложение за откриване на загубени вещи и да предсави ТУЕС на едно доста добро ниво. След като разработи своето приложение, той ще бъде регистриран за състезанието European Youth Award, където ще се състезава срещу най-добрите приложения, разработени от младежи от цяла Европа

Другите трима ученика от ТУЕС, Даниел Туечки и Николета Далакчиева от 10Б клас и Владимир Гаристов от 10В клас представиха своята идея като отбор и станаха първи подгласници

Очакваме още много постижения на учениците от ТУЕС в сферата на мобилните приложения и пожелаваме успех и късмет на Морети в Македония.