Туесари представиха България на хакатон организиран от ООН в САЩ

По-малко от месец след успеха на софийското издание NASA Space Apps Challenge, ученици от ТУЕС отново имаха възможност да впечатлят със знанията и уменията си в сферата на изкуствения интелект, този път - на международно ниво. Отборът “Elsyser” бе избран да се вземе участие в международния хакатон Hackathon4Justice, организиран от Службата на ООН по наркотиците и престъпността, Световната банка и организацията “Africa Teen Geeks”. Събитието се проведе между 5-7 ноември в централата на Световната банка във Вашингтон, САЩ. "Мир, справедливост и силни институции" беше темата на състезанието, в което се включиха освен българския отбор, и ученически отбори от Мексико, Тунис, ЮАР и Индия.

Част от българския отбор бяха Виктор Велев (11.а), Георги Любенов (11.б), Анета Цветкова (12.а), Мартин Йорданов (12.б) и Михаил Гергинов (12.б), а преподавателят им, Николай Димитров (ТУЕС’2010), беше техен ръководител. Отборът сподели, че са решили да участват в NASA Space Apps Challenge София като репетиция за международното състезание. По време на Hackathon4Justice, туесарите се обединяват около решението да разработят технология, която улеснява борбата с престъпността. Така се ражда идеята за “CrimeSpy”, който помага с по-малък човешки ресурс да се идентифицират повече престъпления, случващи се в реално време. Приложението използва изкуствен интелект, за да следи записите от голям брой охранителни камери и алармира служителите на сигурността, когато на някоя от тях засече подозрителна активност. Можете да видите представянето на проекта (на английски език) на този линк. Проектът на българския отбор на косъм се разминава с наградата на публиката, но остава технологично най-комплексното приложение, представено в рамките на хакатона.

Искаме да изкажем благодарности към организаторите, сред които е и Яне Френски (ТУЕС’2001), за възможността, наши ученици да представят България на Hackathon4Justice, както и за организационната и финансова подкрепа свързана с участието им. Благодарим и на VMware България, които спонсорираха американските визи на учениците, и на ръководителя им, Николай Димитров, който ги подкрепяше на всяка стъпка. Радваме се, че туесарите успяха толкова достойно да представят България на международно ниво и се гордеем с тях!