Туесарски успехи в хакатон за изкуствен интелект

От 13 до 17 октомври се проведе онлайн хакатонът #AdaHack2021 - #GirlsInAI по случай деня на Ада Лъвлейс, който имаше за цел да вдъхнови и запознае стотици момичета и млади хора от малцинствени групи по света, на възраст между 12 и 18 години, с възможностите за въздействие чрез изкуствен интелект. Хакатонът бе организиран в глобален мащаб от инициативата Teens in AI, a Дигитална Национална Коалиция бе домакин на #GirlsInAI хакатонa у нас, отворен за тийнейджъри от цяла България.

7 ученици от ТУЕС взеха участие в хакатона. След 3 дни подготвителни уъркшопи по теми като технологиите на бъдещето и алгоритмите, както и изкуствен интелект, младежите разполагаха с два работни дни, в които да търсят и немерят решения базирани на изкуствен интелект по три от 16-те глобални цели за устойчиво развитие  на ООН - “Борбата с климатичните промени”, “Животът на Земята” и “Мир и Справедливост.  Радваме се да споделим, че в проектите, които грабнаха първо и трето място участваха наши ученици.

Първо място спечели отбор Land Life Saver, в който участваха Александра Станчева от 11.а клас в ТУЕС, Филиз Гаръп (11 клас) от училище “Яне Сандански” - град Сандански и Алейна Йозаева (6 клас) от училище “Сава Доброплодни”, Шумен. Те впечатлиха журито с проект Life Land Saver - дигитална платформа, даваща възможност на своите потребители да сигнализират в случай, че засекат нарушител (бракониер или незаконна сеч) в защитените природни паркове. После тези сигнали се обработват от изкуствен интелект, който проверява дали те са валидни и съответно ги изпраща на местния екип от горски рейнджъри. Платформата активно използва социалните мрежи и много награди, за да насърчи все повече хора да се включат. 

Другата страна на проекта са дигиталните птици: дронове със соларни батерии, които ще сканират тези местности и чрез изкуствен интелект и алгоритъм за лицево разпознаване ще сигнализират за нарушител на дадената локация. Освен предметни награди, учениците ще участват във втория международен кръг на хакатона, в който ще се съревновават с проектите победители от #AdaHack2021 хакатоните в още 15 държави от цял свят. 

Трето място спечели отборът на Авигея Илиева (11.а в ТУЕС), Дамян Мяшков (8.в в ТУЕС) и Надежда Цветкова с проекта им “AI Rangers”, който се бори с проблема за незаконния лов на животни. AI Rangers цели да помогне на рейнджърите, които пазят застрашени от изчезване животински видове в природните паркове в Африка. Решението представлява приложение, което приема данни за местоположението на животните и зони, в които преди е имало нападения от бракониери. Изкуствен интелект предсказва зони с най- голяма вероятност за следваща атака и генерира маршрут за рейнджърите. При получаване на нови данни, този маршрут се оптимизира. 

Браво, туесари! Гордеем се с успеха ви!

Благодарим и на Дигитална Национална Коалиция за поканата към нашите ученици. Младежите останаха очаровани от подготвителните уъркшопи, в които наистина интересни за тях лектори са отговорили на въпросите, защо жените са важна част от ИКТ сектора и са им показали, каква е реалността. Вълнуващо е било и разделението по отбори и най-вече възможността да работят с напълно непознати младежи на различна възраст и с различни идеи и интереси. “Беше не само предизвикателно, но и изключително интересно и полезно.” споделя Калина Вълева от 11.б. Специални благодарности бяха отправени и към менторите на отборите  (всеки отбор е разполагал с технически и бизнес ментор), които са помагали и са насочвали отборите, как да подготвят своите проекти.