ТУЕС Фест 2024: Развитие, иновации и просперитет в сърцето на технологичния свят!

На 20 и 21 април 2024 година на територията на София Тех Парк в Иновационен Форум „Джон Атанасов“ се проведе деветият пореден ТУЕС Фест – ден на отворените врати на Технологично училище „Електронни системи“ към Техническия университет – София.

Денят на постиженията в дните на отворени врати в ТУЕС беше открит от ректора на Технически университет – София проф. Иван Кралов.  Мотото на тазгодишното събитие, организирано от ученици за ученици, беше Expand your horizon & Celebration through Innovation.

Събитието премина под знака на 35-годишнината от създаването на ТУЕС към ТУ – София. Разгледаха се тенденциите в IT сектора, новите идеи в развитието на технологиите, а ученици от 8. до 12. клас представиха свои проекти. На честването присъстваха и зам.-ректорът по международна дейност и интеграция проф. д-р инж. Лидия Гълъбова, деканът на Факултета по Електронна техника и технологии проф. дтн инж. Иво Илиев и зам.-ръководителят на Научноизследователския сектор доц. д-р инж. Николай Николов. Тук бяха и представителите на Асоциацията на завършилите ТУЕС – неизменна подкрепа на училището, вдъхновители и организатори на впечатляващите събития HackTUES, TUES Fest, семинари и лекции. На събитието присъстваха бивши и настоящи ръководители, преподаватели и служители на ТУЕС, създали неговата история.

Благодарение на бившите и настоящи преподаватели, на тясната връзка с ТУ – София и IT бизнеса ТУЕС е едно от най-желаните училища в столицата. ТУЕС Фест беше домакин на над 5000 желаещи да научат повече за уникалния му образователен модел ми постиженията на учениците.

ТУЕС Фест не е просто Ден на отворените врати, а е събитието, на което си дават среща училището, университетът и бизнесът.

През втория ден бяха представени 143 проекта на ученици от 8. до 12. клас в две тематични направления – Expand your Horizon и Celеbration Through Innovation. Подробна информация за проектите може да се види на https://tuesfest.bg/projects. Всички отбори и индивидуални участници показаха добри умения в разработката на хардуер и софтуер в три категории: системно програмиране, компютърни мрежи и вградени микрокомпютърни системи.

Бяха раздадени множество награди от партньори и спонсори на събитието.