Немечек България за професионалните роли в разработката на софтуер

Кои са различните професионални роли в една компания, отговорна за разработването на софтуер разказа на близо 80 ученика в ТУЕС Съби Ангелов от Немечек България - професионалист с над 15 години опит в IT сферата и ръководител на екип от повече от 30 човека. Той се включи с цели три събития по темата в TUES Inspiration Talks & Workshops този май.

За по-малките ученици от 8-ми и 9-ти клас Съби проведе 2 лекции на 10 и 15 май - “Кой кой е в информационните технологии”. На тях учениците научиха, как се случва един софтуерен проект, кои са ролите на хората в него и специфичните задачи на всеки от тях. Те разбраха също така, с какво се отличава IT професията и хората, които я практикуват, като обсъдиха с лектора и важния въпрос - как могат те да станат успешни IT професионалисти и какво им е необходимо, за да го направят. Презентацията от лекциите можете да видите тук.

За по-големите от 10-ти и 11-ти клас беше подготвено друго предизвикателство - уъркшопът “Game of Projects” на 13 май. На него учениците можеха не само да чуят за IT професиите, но и да ги преживеят чрез ролева игра. В нея те се превъплътиха в ролите на различни специалисти от един екип и създадоха идея и насоки за разработване на бъдещ софтуерен продукт. Всичко това беше съпътствано с много дискусии, емоции и ценни изводи за това, какво стои зад успешната реализация на един софтуер и кои качества са важни за IT специалистите, участващи в този процес.

Благодарим на Съби за трите интересни събития и на Немечек България за подкрепата към ТУЕС и АЗТУЕС!