Посещение на ученици от 11 клас в CISCO отдела на IBM България

На 10 януари 2018г. 25 ученици от 11-ти клас в ТУЕС имаха невероятната възможност да посетят CISCO отдела на IBM България. Инициативата, която е част от кариерния клуб TUES Career Paths, срещна толкова голям интерес, че се събраха почти двойно повече желаещи, отколкото бяха свободните места!

По-голямата част от групата пристигна малко преди уречения час за среща пред сградата на Sofia Ariport Center, където се помещават част от офисите на IBM Bulgaria. Докато изчакваха съучениците си, младежите имаха възможност да се порадват на красивата гледка пред сградата, където имаше парк и фонтани. Не след дълго всички се събраха и бяха отведени в конферентна зала на CISCO TAC (Technical Assistance Centre). Там бяха посрещнати не само от CISCO инженери, но и с представители на мениджмънта, човешки ресурси и обучения.

По време на диалога между учениците и специалистите, ТУЕС-арите имаха възможност да научат повече за различните роли в отдела. Един от презентаторите, Васил Михайлов, сподели своята вдъхновяваща история за смяната на направлението си на специализация от стюард към CISCO инженер и какво му е било нужно, за да се квалифицира за новата си професия. Като коментар, Георги Тошков, мениджър на екип в отдела, сподели, че това, което е наистина важно за работата по поддръжка в CISCO отдела са уменията за правилно общуване с хора и владеенето на английски език. При работа с корпоративни клиенти от цял свят тези меки умения се ценят също толкова, колкото и техническите познания.

Представянето беше допълнено от Йордан Петков, инженер със CCNP сертификат, който разказа повече за технологиите, свързани с гласово управление. Особен интерес предизвика и Християн Вълев, инженер, издържал в две направления един от най-сложните изпити на CISCO – CCIE, който също така е възпитаник на ТУЕС (Випуск 2003). Той изтъкна друго важно качество, нужно, за да бъде един специалист успешен – неговият хъс за развитие.

След представянето на различните мрежови специалисти, учениците получиха възможността да разгледат работния процес отблизо. На групи посетиха и разгледаха CISCO лабораторията в отдела. Шумът от оборудването не спря учениците да задават още въпроси, като те бяха пренесени отново в конферетната зала, където бяха обсъдени важни теми, вълнуващи всеки ученик, като “Трябва ли да следвам в университет?” или “Какво следва да напиша в своето CV?”. Групата успя да види и реалната бизнес среда, като се разходи в отдела и се запозна с всеки от екипите, специализиран в определена технология.

Накрая всички се събраха отново в конферетната зала, където учениците можеха да напишат своите впечатления от посещението и да направят обща снимка за спомен. Уморени, но и пълни с ентусиазъм, учениците напуснаха IBM България с надеждата някой ден да се върнат пак – вече като служители. Благодарим на IBM България за поканата и гостоприемството на всички специалисти от CISCO отдела, въвлечени в организацията на посещението!