Съвети към завършващите при кандидатстване за работа

Радваме се, че за втора поредна година в рамките на TUES Inspiration Talks & Workshops успяхме да организираме лекциите “А сега накъде? CV, интервюта, работодатели” за учениците от 12 клас в ТУЕС. На 4 и 5 май, поканихме отново Ваня Ламбева, психолог по образование и специалист Управление на човешки ресурси в Telelink да разкаже повече на завършващите ТУЕС-ари за това, как да се подготвят за успешно кандидатстване за работа.

В дискусионен формат, Ваня сподели с 12 клас основни съвети при писането на добро CV от наскоро завършили ученици - да опишат с повече детайли не само образованието си, но и училищните проекти в които са участвали, извънкласните инициативи, професионалните и личните си интереси, както и работния си опит (ако имат такъв) дори и да не е свързан със специалността. Тя наблегна на това, че CV-тата на хора без особен професионален опит често са доста сходни и всеки детайл, който помага на човек да опише профила си по-добре в едно CV му дава предимство да бъде избран за интервю. Всяка работа, също така, е знак за поета отговорност и придобити трудови навици, така че е полезно да се впише в CV-то, дори и да не е свързана директно с позицията, за която човек кандидатства.

За следващия важен етап от кандидатстването за работа - интервюто, учениците имаха възможност чрез ролева игра и демонстрация да усетят, какво представлява то на практика. Ваня обърна внимание върху значението да идваш подготвен и да проучиш предварително компанията, в която кандидатстваш. Тя акцентира също на това, че интервюто е двустранен процес и е важно не само интервюиращият да разбере, дали кандидатът е подходящ за позицията, но и кандидатът да си даде сметка, дали наистина иска да работи на тази позиция. В тази връзка, тя насърчи учениците да не се колебаят да задават и те въпроси по време на едно интервю, както и да търсят интересна и удовлетворяваща ги работа.

Ние също бихме искали да пожелаем на бъдещите абитуриенти успешен старт в професионалната им кариера и да благодарим на Ваня за отделеното време и индивидуалния й подход!