Уъркшоп за работа с микроконтролери

На 10 юни се проведе последният TUES Inspiration уъркшоп за тази учебна година “Програмиране на ниско ниво и операционни системи за реално време”. На него учениците от 11 клас имаха възможност да научат от Иван Учерджиев, Barin Sports AD, повече за микроконтролерите и как се работи с тях използвайки операционната система за реално време.

Иван разказа първо, какво представлява ОС за реално време и че гаранцията, която дава, че една задача ще се изпълни в рамките на определено време я прави популярна както в индустрията (особено автомобилната), така и за разработка на Internet of Things проекти. След това той показа на учениците и еволюцията на Cortex-M архитектурата на един микроконтролер и неговите елементи.

Както обикновено, всички чакаха с нетърпение практическата част. Иван демонстрира, как се работи на FreeRTOS (open source ОС за реално време) и даде възможност на учениците да тестват системата сами, ползвайки STМ32 Nucleo Board, който получиха от него. Учениците успяха да изпробват, какво представлява програмирането на ниско ниво с FreeRTOS чрез практически задачи, като например настройване на диод да светне или да се изключи при натискане на бутон. Накрая на уъркшопа за участниците имаше изненада. Всеки от тях получи подарък - STМ32 Nucleo Board, предоставен със съдействието на Йордан Шахънов - собственик на Статсофт България и член на Обществения Съвет на ТУЕС. От името на АЗТУЕС и учениците - сърдечно благодарим за жеста!

Иван Учерджиев работи в Barin Sports AD (доскоро служител на Смартком-България). Завършил е магистратура по електроника в ТУ-София, ФЕТТ. Той е създател и участник в първия отбор на ТУ-София (Neutrino Team) в състезанието Renesas European MCU Car Rally Competition през 2015 г. Специализирал е също 6 месеца роботика и системи за контрол и управление в Tokyo Metropolitan University, Япония през 2015/2016 г.

Благодарности към Иван за увлекателния уъркшоп, както и към Валентин Деведжиев от Смартлаб България за съдействието да се организира събитието!