Въведение в Arduino и IoT за 10 клас

След първото успешно издание на уъркшопа “IoT с Arduino???” през 2016, от АЗТУЕС решихме отново да поканим в TUES Inspiration Talks & Workshops Симеон Янчев, основател на Роботев и един от пионерите в работата с Arduino у нас. Така на 29 април, 20 ученика от 10 клас имаха възможност да научат какво представлява Internet of Things и да направят своите първи стъпки с Arduino благодарение на второто издание на уъркшопа.

Симеон започна с разказ за своя път от арабистиката към създаването през 2008 на Роботев - първия магазин, предлагащ части и информация за хоби роботика в България. Той сподели също и за големия глад на пазара за специалисти, които имат възможност и желание да реализират хардуерни проекти. След това въведение, учениците научиха повече за това, какво представлява Internet of Things и се запознаха с историята на най-популярната в света open source платформа за хоби електроника Arduino.

Наистина интересната част за учениците, повечето от които не бяха имали опит с Arduino преди, дойде с възможността сами да изпробват, как се работи на практика с миркоконтролерната платка. Те успяха чрез инструкции и практически задачи да научат основните команди в Arduino - как да получават показания от аналогови и цифрови сензори и как да управляват и контролират светодиоди и др. с аналогови и цифрови сигнали. С тази база от знания и умения, те вече можеха до края на уъркшопа да разработят собствен прототип на система за сигурност в дома.

Надяваме се, преживяното да вдъхнови още бъдещи Arduino проекти в ТУЕС и благодарим на Симеон за страхотния уъркшоп!