Провеждането на проекта - ЕРАЗЪМ+ - Малага 2023г.

Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет - София организира мобилност на ученици по проект по програмата Еразъм+  – „Ориентиране към бъдеща заетост” в Малага, Испания.

 

След като участниците в проекта се подготвиха внимателно за провеждането на работната им практика по проект по програмата „Еразъм+“, учениците заминаха за град Малага в Испания на 29.10.2024 година. За някои от тях това беше първият им полет със самолет и преживяването беше истинско.

 

След кацането в красивия град Малага, учениците имаха на разположение целия ден, в който заедно със своите придружители разгледаха части от Малага. Градът е  разположен на брега на Средиземно море и е известен с прекрасния си климат и богатото си културно наследство. В този град има голям брой исторически забележителности, чудесни плажове, а друго негово предимство е и вкусната андалуска кухня.

 

На следващия ден, който беше първият работен ден за пристигналите ученици, групата отиде в офиса на Tribeka Training Lab, където беше гостоприемно посрещната. Там те научиха повече за дейностите, които трябваше да се случат през двуседмичната им работна практика. Срещата завърши и със скромен подарък на учениците към своите домакини, който беше от името на цялата общност на ТУЕС и АЗТУЕС. 

 

Следващите дни бяха изпълнени с много емоции, много работа и много преживявания. В първата седмица от своя престой учениците трябваше да работят, разделени в групи, по дадени задачи, които да развият техните умения за работа в екип, както и знанията им в различни области. Отделно от работата, учениците и техните преподаватели посетиха голям брой исторически забележителности, музеи и различни места в град Малага. Това беше и пряка възможност за всеки ученик да се потопи в нова култура на ново място и да излезе извън зоната си на комфорт. А колкото и трудно да беше с испанския език, участниците се справяха отлично с нормалния живот, който трябваше да водят: пазаруването в магазините, ориентирането с градския транспорт и т.н. 

 

Във втората седмица от престоя на участниците в програмата „Ориентиране към бъдеща заетост“ те трябваше да създадат проект, разделени в групи, в помощ за работата на един местните малки бизнеси. Нашите ученици се представиха отлично в разработването на този проект и всяка една от групите възхити комисията, която трябваше да ги оценява. 

 

През втората седмица групата също така имаше и различни посещения във фирми и други места в Малага, част от които бяха Polo Digital и Интегрирания обществен център за професионално обучение „Алън Тюринг“.

 

Накрая на своя двуседмичен престой в красивия град Малага, групата беше изпълнена изцяло с положителни емоции от преживяванията си. На 12.11.2024 участниците се завърнаха успешно в София след прекрасно изкараните две седмици в Испания.

 

Цялата история за финалната презентация по отчитането на проекта за двуседмичната работна практика на учениците от ТУЕС към ТУ – София по програмата „Еразъм+“ можете да прочетете в следващата статия. А снимките от двуседмичния период на работната практика на участниците в проекта в град Малага в Испания можете да намерите в галерията отдолу.